Sjednica Doma naroda
160

Delegati iz RS-a i HDZ-a odbili raspravljati o Strategiji odbrane Srbije i posljedicama za BiH

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Većina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbila je na današnjoj sjednici raspravljati o Strategiji odbrane Srbije te njenim posljedicama po BiH.

Prilikom rasprave o dnevnom redu za riječ se javio delegat Denis Bećirović (SDP) koji je rekao kako se imenovanje parlamentarnih komisija i međunarodnih delegacija ne treba vršiti na hitnim, već na redovnim sjednicama.

On je predložio da se u dnevni red, kada je već zakazana hitna sjednica, uvrsti Informacija o antidejtonskoj Strategiji odbrane i nacionalnoj sigurnosti Srbije te posljedicama te strategije po BiH. Istakao je da je riječ o informaciji koja je hitnog karaktera i da postupanje Srbije predstavlja atak na BiH.

"Bez obzira na to kakav će biti ishod ove tačke, važno je da se iz ove zgrade čuje kako tako ne može", kazao je Bećirović dodajući da je obaveza delegata da pozove i visokog predstavnika da reaguje, kao i garante Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prijedlog Denisa Bećirovića odbijen je jer većina delegata nije podržala njegov prijedlog. Tačnije, protiv je glasalo devet od 15 državnih delegata. Protiv ove tačke glasali su delegati SNSD-a, HDZ-a i SDS-a.

U toku diskusije o izboru članova zajedničkih komisija delegat Zlatko Miletić (DF) požalio se kako ga predsjedavajuća Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda Lidija Bradara ne konsultuje ni o čemu, odnosno da ga uopće nije pitala o tome u kojoj komisiji želi da bude.

Istakao je da se ne žali kako bi liječio svoje komplekse, već da je on čitav život radio u sigurnosnom sektoru te da je logično da bude u komisijama koje se bave poslovima vezanim za sigurnost.

"Uvjeren sam da se radi o diskriminaciji. Vjerskoj, etničkoj ili političkoj", kazao je Miletić dodajući da postoji mogućnost da je sve radio i izbog mržnje HDZ-a prema DF-u najavljujući da će biti suzdržan prilikom glasanja.