BiH
27

Delegati iz reda srpskog naroda odbili učestvovati u radu Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Klub delegata iz reda srpskog naroda u Parlamentu Federacije BiH zaključio je kako neće učestvovati u radu Doma naroda Parlamenta FBiH sve dok ne bude izabran potpredsjednik ovog doma iz reda Srba, potvrdio je za Klix.ba delegat Predrag Kojović.

Klub delegata iz reda srpskog naroda započeo je u 9:30 sati sjednicu, a kako bi kristalizirao stav u vezi s izborom potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda.

Za danas je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara zakazala 13. sjednicu ovog doma uprkos tome što ni 12. nije okončana jer je prekinuta na posljednjoj tački dnevnog reda: izboru potpredsjednika Doma naroda.

Kojović je za Klix.ba kazao kako Klub delegata iz reda srpskog naroda zahtijeva da se okonča 12. sjednica Doma naroda koja je zastala na izboru potpredsjednika.

Podsjećamo, problem izbora potpredsjednika na relaciji je Kluba Bošnjaka i Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Predsjedavajuća Lidija Bradara ranije je izjavila kako je ključ za prevazilaženje ovog problema u rukama bošnjačkih i srpskih delegata jer su svi ostali uvjeti za imenovanje osigurani.

Komisija za izbor i imenovanja završila je svoj posao i odlučila da su kandidati za položaj potpredsjednika Željko Mirković, Drago Puzigaća i Daliborka Milović.

Klub delegata iz reda srpskog naroda predložio je Željka Mirkovića iz SDP-a, dok su delegati Mile Marčeta, Drago Puzigaća i Slaviša Mihajlović predložili Puzigaću. Daliborka Mirković iz Liberalne stranke predložila je sama sebe.