BiH
6

Delegati Doma naroda prihvatili stav komisije o akcizama, završena sjednica

FENA
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su usvojili Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH na prijedlog Vijeća ministara BiH, a usaglašavanje se odnosi na akcize za bezalkoholna pića, pivo i vina.

Komisija je bila saglasna da bi najmanja šteta po BiH bila da se odbiju oba amandmana na zakon o akcizama, odnosno jednog amandmana Predstavničkog doma i jednog amandmana Doma naroda koji su usvojeni u različitom tekstu te da se zakon vrati izvornom tekstu Vijeća ministara BiH.

Delegat u Klubu Hrvata Stjepan Krešić (Hrvatska stranka prava - HSP) kazao je danas da su različiti amandmani prethodno usvojeni na Predstavničkom domu i Domu naroda trebali biti usaglašeni na ovoj zajedničkoj komisiji, umjesto toga amandmani su odbačeni zbog čega smtra da Komisija nije uradila svoj posao.

"Mi se danas izjašnjavamo o izvornom tekstu zakona Vijeća ministara BiH i podržat ću ga samo zato što je to manje zlo od onoga da oborimo zakon u potpunosti. Komisija umjesto da usaglasi naša dva teksta i preferira domaću proizvodnju to ih nije mogla usaglasiti pa su oba amandmana odbacili", pojasnio je Krešić.

Smatra da bi ovaj saziv na narednoj sjednici Doma naroda ili onaj koji bude biran nakon parlamentarnih oktobarskih izbora ovaj zakon trebao odmah mijenjati.

Delegatkinja u Klubu Bošnjaka Nermina Kapetanović (Stranka demokratske akcije - SDA) smatra da je neshvatljivo da oni koji predstavljaju građane BiH te radnike koji rade u domaćoj industriji nisu mogli zaštititi 500 radnih mjesta, odnosno zaštititi domaću proizvodnju.

"Uz argumentacije koje su postojale od Evropske komisije da se mi time suprotstavljamo stavovima Evropske unije i Evropske komisije nisu obavezujući za BiH jer BiH nije članica EU niti ima status kandidata, a podsjećam da Slovenija i Hrvatska koje jesu članice EU zahtjeve EU, kada je u pitanju njihova domaća proizvodnja, ne poštuju", kazala je Kapetanović.

Naglasila je da joj je žao zbog činjenice da oni kojima su "puna usta BiH, domaće proizvodnje i očuvanja radnih mjesta" nisu našli načina da se proizvođači domaćeg brenda zaštite te joj nije jasno kako se došlo u situaciju da dva amandmana, koja su imala namjeru da zaštite domaću proizvodnju, Komisija nije mogla usaglasiti.

Kazala je i da će samo iz razloga koji je naveo Krešić podržati ovaj izvještaj, ali smatra da u što skorije vrijeme treba potpuno mijenjati zakon te dodaje da nije u redu da "Evropska komisija svoju strogoću trenira na BiH, a nije to u stanju prema članicama EU - Hrvatskoj i Sloveniji".

Ovaj izvještaj usvojio je jučer i Predstavnički dom PSBiH.

Delegati su danas usvojili Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Telekomunikacijska rješenja u institucijama BiH" te Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama BiH".

Usvojen je i Prijedlog izmjene i dopune Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine te Prijedlog odluke o izmjeni i dopunama Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH, nakon čega je sjednica završena.