Duple naknade
6

Delegati Bukva i Akšamija: Paušale primamo samo u Domu naroda PFBiH

Piše: Er. M.
Sejo Bukva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sejo Bukva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Sejo Bukva i Goran Akšamija saopćili su kako ni oni ne uzimaju duple naknade u Parlamentu FBiH i Skupštini Kantona Sarajevo.

Akšamija nam je dostavio dokument u kojem obavještava Skupštinu Kantona Sarajevo da će od januara 2016. godine zastupničke paušale primati u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Sličan dokument dostavio nam je i delegat Bukva, a u kojem je informisao Skupštinu Kantona Sarajevo da će od februara 2015. godine također paušale primati u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prema evidencijama iz Skupštine Kantona Sarajevo, na dan 22. septembar 2017. godine, Akšamija i Bukva ne primaju paušale u kantonalnoj skupštini.

Podsjećamo, na pomolu je nova afera o zloupotrebi javnih resursa u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovaj put riječ je o istovremenom uzimanju naknada u Parlamentu FBiH i kantonalnim skupštinama, uprkos tome što je zakonom jasno propisano da delegati mogu ostvarivati primanja samo u jednoj instituciji, nikako u obje.

Od ukupno 54 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, njih 48 vode se kao profesionalni parlamentarci. U skladu s tim, na njih se primjenjuje član 8. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH kojim je određeno da pravo na stalno mjesečno novčano primanje (paušal) izabrani dužnosnici mogu ostvariti samo po jednom osnovu, odnosno na jednom nivou zakonodavne vlasti.

U Parlamentu Federacije BiH potvrđeno nam je da ne postoji nikakva koordinacija između kantonalnih skupština i entitetskog parlamenta na osnovu koje bi se moglo doći do podataka o zloupotrebi javnih resursa u smislu primanja paušala. U prijevodu to znači da ne postoje ni mehanizmi koji će onemogućiti delegatima da nezakonito uzimaju novac na dva mjesta.