Ko će popustiti?
2

Delegacije SDA i SNSD-a danas o imenovanju Božovića za ministra

A. D.
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas bi se u 15 sati trebao održati sastanak između delegacija SDA i SNSD-a, a kojem će prisustvovati Denis Zvizdić i Halid Genjac te Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija.

Glavna tema sastanka je imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Naime, SDA zajedno sa SBB-om na Komisiji za pripremu Vijeća ministara BiH nije dala zeleno svjetlo za imenovanje Božovića za državnog ministra, a koji je izbor SNSD-a, odnosno samoincijativni prijedlog Nenada Nešića iz DNS-a.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić potvrdio je u kratkoj izjavi za Klix.ba da bi danas trebalo doći do ovog sastanka, naglasivši pak da se radi o konsultativnom sastanku na kojem neće biti definitivnih zaključaka.

On je naglasio da bi definitivna odluka o tome da li će SDA podržati Božovića ili ne trebala biti donesena ili sutra ili na sastanku Kluba SDA u četvrtak ujutro kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici zakazanoj za taj dan potvrđivati imenovanje Božovića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Predsjedavajući Kluba SDA Adil Osmanović je kazao ranije da nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa SNSD-om, podsjećajući da je na tu poziciju trebalo da bude postavljen nestranački kadar.

"Trebalo je da na tu poziciju dođe osoba bez bilo kakvih mrlja. Božoviću se na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti", kazao je Osmanović.