Putuju u Bijeljinu
81

Delegacije iz RS-a ne idu u Tuzlu na obilježavanje stradanja pripadnika JNA

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegacija Vlade Republike Srpske (RS) ove godine će u Bijeljini, a ne u Tuzli, 15. maja obilježiti stradanje pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni 1992. godine.

Entitetski ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je tako odlučeno iz sigurnosnih razloga i činjenice da nije dozvoljeno postavljanje spomen-ploče stradlim na mjestu događaja u Tuzli.

"Ove godine obilježavanje ćemo organizirati u Bijeljini, a ne u Tuzli, kao što je bio slučaj dosad, zbog sigurnosnih razloga i nedozvoljavanja obilježavanja stradanja pripadnika JNA u skladu sa srpskim običajima, postavljanja spomen-ploče s imenima ubijenih i nemogućnosti parastosa po hrišćanskim običajima", ustvrdio je Savanović. U Bijeljini je, 15.maja, predviđeno polaganje vijenaca na Spomen-kosturnicu, te obraćanje zvaničnika.

Iz istih razloga delegacija RS-a nedavno je u naselju Miljevići, kod Istočnog Sarajeva obilježio 25. godišnjicu stradanja pripadnika JNA-a, a ne u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.