Od 20. do 23. februara
27

Delegacija za sigurnost Evropskog parlamenta stiže u BiH zbog procjene vojne operacije EUFOR-a

S. Š. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Delegacija Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu u kontekstu geopolitičkih turbulencija izazvanih ratom Rusije protiv Ukrajine.

Delegacija kojom predsjedava Gheorghe-Vlad Nistor (EPP, Rumunija)se sastoji od članova iz različitih političkih grupa: Leopoldo López Gil (EPP, Španija), Dietmar Köster (S&D, Njemačka), Thijs Reuten (S&D, Holandija), Klemen Grošelj (Renew Europe, Slovenija), Viola Von Cramon-Taubadel (Greens/EFA, Njemačka).

Posjeta će trajati tri dana, od 20. do 23. februara, a članovi EP-a iz Pododbora za sigurnost i odbranu obići će prostorije misije EUFOR-a Althea i NATO-a u kampu Butmir, kao i objekte Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

Oni će se sastati i sa članovima Predsjedništva BiH i nove vlade, istaknutim parlamentarcima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Prema mandatu Konferencije predsjednika Evropskog parlamenta, ova delegacija prvenstveno ima za cilj procijeniti vojnu operaciju EUFOR Althea i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini u kontekstu geopolitičkih turbulencija uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu.