Pomoći privrednicima
0

Delegacija Vlade ZDK predvođena premijerom Mirnesom Bašićem posjetila poljoprivredne proizvođače u Visokom

E. M.
Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođena premijerom Mirnesom Bašićem posjetila je poljoprivredne proizvođače na području grada Visoko. U posjeti farmerima zajedno s premijerom Bašićem bili su ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Premijer Bašić je naglasio da je jačanje poljoprivredne proizvodnje jedna od ključnih politika ove vlade, a posebno sada u vrijeme pandemije virusa korona kada se farmeri suočavaju s brojnim problemima. Naveo je da je za poticaje prošle godine kroz 20 mjera izdvojeno 3,5 miliona KM, dok su ove godine poticaji planirani na nivou 3 miliona KM, a skorim rebalansom budžeta bit će povećani na 3,5 miliona.

"Lideri smo u peradarstvu i malinarstvu, a posljednjih godina u eskpanziji je i plastenička proizvodnja koja je najrazvijenija u Visokom. Sredstva poticaja nastojimo da usmjerimo što racionalnije i uvažimo primjedbe poljoprivrednih proizvođača s kojima imamo partnerski odnos", rekao je premijer Bašić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić rekao je da se delegacija uvjerila da poticaji idu u prave ruke te da će učiniti sve da se dogodine iznađu dodatna sredstva za ovu namjenu. Najavio je da će članovi Vlade nastaviti posjetu poljoprivrednicima u u drugim općinama ovog kantona.

"Ova godina je zbog suše bila jako teška. Grad je oštetio usjeve i plastenike, a došlo je do povećanja cijene stočne hrane i repromaterijala. Proći ćemo kroz sve općine kako bismo uvidjeli probleme i potrebe poljoprivrednika te na osnovu iskazanih potreba osmisliti programe poticaja koji će dati najbolje efekte", rekao je Hadžić.

Gradonačelnik Ganić naglasio je da tamošnji poljoprivredni proizvođači iz kantonalnog budžeta godišnje povuku oko milion maraka poticaja, a i Grad Visoko će za poticaje u 2021. godini izdvojiti 430.000 KM, što je značajno veći iznos nego ranijih godina.

"Našim poljoprivrednicima ne treba pomoć nego podrška. Uvidjeli smo da rade, opstaju i bore se, međutim rast troškova proizvodnje ugrožava biznis. Želimo da pomognemo da održe proizvodnju i sačuvaju radna mjesta", rekao je Ganić.

Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić rekao je da je pozitivno iznenađen stanjem poljoprivrede u gradu u kojem živi te da će zajedno s ostalim ministrima učiniti sve da poljoprivredni proizvođači osjete da imaju sigurnost i da mogu računati na pomoć Vlade ZDK-a.