BiH
0

Delegacija Vlade KS u posjeti JU "Dom zdravlja KS"

Sarajevo-x.com
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, ministar zdravstva Mustafa Cuplov i direktor Zavoda za javno zdravstvo KS Mahmut Đapo posjetili su danas JU "Dom zdravlja KS" u Vrazovoj, kako bi se na licu mjesta upoznali sa problemima unutar funkcionisanja ove vrlo značajne institucije primarne zdravstvene zaštite.

Prema riječima direktora Slobodana Trninića, ali i riječima pacijenata sa kojima je delegacija Kantona neformalno razgovarala, jedan od najvećih i dugoročnih problema je čekanje na pretrage i nedostatak specijalista za radiologiju, za koje je u prošloj godini ova institucija bezuspješno dva puta objavljivala konkurs.

Delegacija je obišla i punktove na kojima je dio opreme obnovljen u toku prošle godine sredstvima budžeta KS.

S ciljem rješavanja ovih problema ministar Cuplov ranije je održao sastanak i sa direkorima JU Opća bolnica «Prim dr Abdulah Nakaš», Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i "Dom zdravlja KS".

"Dogovorili smo se da KCUS od 3. marta u terminu od 14 do 20 sati otvori svoju radiologiju za pacijene Kantona Sarajevo, koji će moći koristiti njihove kapacitete sa kvalitetnom i savremenom opremom i na taj način premostimo ovaj problem i objektivno smanjimo nezadovoljstvo pacijenata“, rekao je ministar Cuplov.

Osim ovoga, dogovoreno je da se s ciljem prevazilaženja ovih problema u skorije vrijeme organizira i škola ultrazvuka u KCUS. Školu će, prema riječima ministra Cuplova, pohađati dio specijalista iz primarne zdravstvene zaštite, koji će po završetku intenzivnog kursa svojim angažmanom u ovim disciplinama omogućiti da se dužina čekanja na preglede smanji, saopšteno je iz press službe Kantona Sarajevo.