BiH
13

Delegacija Turskog državnog arhiva posjetila Arhiv BiH, intenzivirana saradnja

FENA
(Foto: FENA)
Generalni direktor Turskog državnog arhiva Ugur Unal posjetio je danas Arhiv BiH te s direktorom te državne arhivske institucije Sašom Klepićem razgovarao o razmjeni iskustava i najavljenim projektima koje planiraju intenzivirati.

Unal je naglasio da posjeduju mnogo dokumenata o historiji naroda koji su živjeli u Osmanskom carstvu, među kojima je i BiH te da su otvoreni za svaki vid saradnje.

"Istraživači iz BiH mogu da dođu u Tursku i razmijene iskustva o arhivskoj građi i obrnuto. Također smo razgovarali i o digitalizaciji dokumenata što ćemo i uraditi, a spremni smo na svaki vid pomoći", naglasio je Unal.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić naglasio je značaj ove posjete te izrazio nadu za intenziviranjem uspješne saradnje s Turskim arhivom.

"Veliki broj bh. istraživača je već posjetilo Turski državni arhiv, a dolaskom ove delegacije očekujemo dolazak i turskih istraživača u naš arhiv", kazao je Klepić.

Također je podsjetio da je Češka razvojna agencija Arhivu donirala laboratoriju za restauraciju koja će s radom početi u decembru na Dan Arhiva BiH.

Delegacija Turskog državnog arhiva danas će također posjetiti i Historijski muzej i Gazi Husrev-begovu biblioteku, a za sutra je planirana posjeta Mostaru i Arhivu Hercegovačko-neretvanskog kantona.