BiH
4

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH sastala se s delegacijom Kongresa SAD

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Proces napretka Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija bila je glavna tema sastanka delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjedavajući delegacije PSBiH PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović i član delegacije Asim Sarajlić razgovarali su danas u Sarajevu s članovima Delegacije Predstavničkog doma Kongresa SAD-a predvođenom zastupnikom i predsjednikom PS NATO-a Mikeom Turnerom.

U delegaciji Kongresa SAD bile su i zastupnice u Predstavničkom domu Kongresa, Loretta Sanchez i Linda Sanchez, te generalni sekretar PS NATO-a David Hobs, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Paul Horowitz, te njihovi saradnici.

Lovrinović je kazao da posjeta delegacije SAD Bosni i Hercegovini dolazi u vrijeme kada BiH na simboličan način obilježava dvadeset godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je građanima BiH, prije svega, donio mir.

Ocijenio je da je uloga SAD u uspostavi mira u BiH, procesu obnove i pomirenja, te uspostavi institucija vlasti u BiH izuzetno značajna, te podsjetio na neprocjenjiv doprinos SAD-a u procesu reforme sektora odbrane i sigurnosti, formiranja jedinstvenih Oružanih snaga BiH, kao i policijskih agencija i obavještajnog sektora.

Kako je naveo, upravo te jedinstvene, profesionalne i dobro obučene Oružane snage BiH pokazale su se pouzdanim partnerom u koalicijskim snagama u Iraku, u ISAF Misiji u Afganistanu, te EU i UN mirovnim misijama širom svijeta.

Lovrinović je naglasio da se BiH kroz implementaciju Programa partnerstva za mir pokazala kao kredibilan partner, te da bi daljim aktiviranjem Akcionog plana za članstvo (MAP-a) NATO za BiH poslao snažnu poruku u vezi s našim dosadašnjim naporima učinjenim na ovom putu.

Sarajlić je istakao je da ne postoji dilema da li je budućnost BiH u EU ili NATO, kada obje ove integracije predstavljaju jasno opredjeljenje, te da bi početak implementacije MAP-a dodatno stabilizirao stanje u BiH, prilikom čega bi se u BiH vratili investitori, a što bi nadalje dodatno pokrenulo ekonomiju BiH.

Sarajlić je ukazao i na potrebu dograđivanja zakonodavstva u brojnim oblastima strateških dokumenata, kao što su Sigurnosna politika BiH, Pregled odbrane i Strategija protivminskih akcija.

Ističući značaj učešća Vlade SAD i EU na projektu rješavanja viškova naoružanja, naglasio je da BiH u svojim vojnim skladištima ima oko 16.000 tona zastarjele municije i minsko-eksplozivnih sredstava, što predstavlja sve veću opasnost za okolinu u kojoj su ova skladišta locirana.

Predsjednik PS NATO-a Mike Turner izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da on upravo dolazi iz Daytona, mjesta u kojem je prije 20 godina uspostavljen trajni mir u BiH.

Delegacija Kongresa SAD iskazala je interes za problematiku rješavanja perspektivne i neperspektivne vojne imovine, kao i napredak naše zemlje na putu ka EU i NATO integracijama.

Razgovarano je također, i o procesu ekonomskih investicija u Bosni i Hercegovini, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.