BiH
0

Delegacija Parlamenta BiH na međunarodnoj konferenciji u Beogradu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovat će u radu Međunarodne konferencije pod nazivom "Transparentnost i odgovornost za efikasan nadzor", koja se danas i sutra održava u Beogradu, a bit će posvećena jačanju svijesti o značaju borbe protiv korupcije.

Na konferenciji će učestvovati delegat u Domu naroda BiH i član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Darko Babalj i poslanik u Predstavničkom domu i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet ovog doma Predrag Kožul, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je programom planirano, posebna pažnja bit će obraćena na modalitete za povećanje transparentnosti i odgovornosti institucija vlasti, kao osnovnog principa rada parlamenata u vršenju funkcije demokratskog nadzora.

Cilj konferencije, na kojoj će učestvovati predstavnici relevantnih radnih tijela iz parlamenata Albanije, Azerbejdžana, BiH, Crne Gore, Moldavije i Makedonije, jeste uspostavljanje platforme za dalju saradnju između predstavnika ovih parlamenata u okviru Globalne organizacije parlamentaraca protiv korupcije (GOPAK-a), što će omogućiti razmjenu dobrih praksi i koordinaciju daljih aktivnosti u vezi sa promocijom principa transparentnosti i odgovornog upravljanja.

Konferencija se održava u organizaciji Narodne skupštine Srbije, ogranka GOPAK-a i UNDP-a u Srbiji, a uz podršku Švicrske agencije za razvoj i saradnju.