Radna posjeta
144

Delegacija Oružanih snaga Turske u posjeti Sarajevu: Teme saradnja i put ka NATO-u

Klix.ba
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je danas u Domu OS BiH u Sarajevu, u prijateljsku posjetu visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga Republike Turske koju je predvodio komandant Oružanih snaga Republike Turske general Yaşar Güler.

Posjetu visoke vojne delegacije, pored generala Gülera čine, načelnik Uprave za operacije generalštaba OS Turske generalmajor Levent Ergün i šef Kabineta komandanta OS R. Turske pukovnik Tufek Şimşek te ostali visoko pozicionirani pripadnici OS Republike Turske.

Posjeta se realizuje u okviru aktivnosti iz Plana posjete Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH, a koja će se realizirati od 13. do 15. juna 2019. godine na više lokacija u BiH.

General Mašović je poželio dobrodošlicu visokim gostima te im zaželio ugodan boravak u našoj zemlji. General Mašović se posebno zahvalio na podršci koju OS Turske pružaju OS BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH, kao i drugim aspektima podrške OS BiH na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Na početku sastanka, visokoj vojnoj delegaciji iz Turske prezentiran je brifing o mjestu, ulozi, zadacima, kao i najznačajnijim trenutnim i težišnim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru sistema odbrane BiH. Tokom posjete, težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji Oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnjim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unapređenju u budućnosti. Posebna pažnja posvećena je temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje Oružane snage BiH imaju značajnu participaciju, kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranja kolektivne sigurnosti u svijetu.

Obraćajući se prisutnima, general Güler se zahvalio generalu Mašoviću na srdačnom gostoprimstvu i istakao riješenost Oružanih snaga Republike Turske za razvijanjem i unapređenjem saradnje u narednom periodu. Izrazio je i želju za daljnjom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz vojno-finansijsku pomoć koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Turske pružaju i dalje će pružati Oružanim snagama BiH.

"Republika Turska i njene Oružane snage saradnju sa Bosnom i Hercegovinom ne posmatraju na način da pružaju pomoć Bosni i Hercegovini. Mi zapravo dijelimo svoje mogućnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Želim istaći da se naša saradnja sa vašom zemljom odnosi na sve narode na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", rekao je general Güler.

Ova posjeta je još jedna potvrda posvećenosti unapređenju saradnje i podrške OS BiH na modernizaciji svojih kapaciteta i kontinuiranoj izgradnji daljnjih sposobnosti, a u cilju dostizanja pravog spektra interoperabilnosti i sposobnosti.

Pored generala Mašovića i Gülera, prijemu su prisustvovali generalmajor Ivica Jerkić, brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, načelnici Uprava u ZŠ OS BiH, te vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača, vojni ataše Republike Turske u BiH kapetan bojnog broda Gülhan Yılmaz, brigadir i komandant turskog kontigenta u sastavu EUFOR-a Ali Tanış, te drugi visokopozicionirani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Turske.