Posjeta Sarajevu
28

Delegacija Njemačke: Uprkos iritirajućim glasovima iz Pariza, nudimo konkretnu pomoć BiH

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegacija Savezne Republike Njemačke održala je jutros sastanak sa članovima Predsjedništva BiH i drugim bh. zvaničnicima u vezi s migrantskom krizom, nakon čega su poručili da nude konkretnu finansijsku, materijalnu i kadrovsku pomoć za rješavanje problema.

Njemačku delegaciju je predvodio Christian Schmidt, član Bundestaga, koji je na konferenciji za medije kazao da je priliv migranata stvar koja se odnosi na cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, oba entiteta.

"Njemačka je spremna podržati rješavanje migrantske krize u BiH tako što će pružiti pomoć zajedno s EU. Niko nema interesa da se situacija zaoštrava. Želimo smanjiti priliv migranata u BiH te zbrinuti migrante na jedan dobar, human način", kazao je Schmidt.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Izrazio je nadu i očekivanje da će u Predsjedništvu BiH doći do usaglašavanja stavova, posebno kada je riječ o saradnji BiH s EU i Frontexom.

"Želim reći da čekamo da dođe do zajedničkog rješavanja i dogovora kako bismo mi mogli dati podršku. Mi tražimo podršku i saglasnost Milorada Dodika iz RS-a", rekao je Schmidt.

Naveo je kako smo imali priliku svjedočiti iritirajućim glasovima iz Pariza, ali kako je Njemačka čvrsto opredijeljena da BiH bude mogući kandidat EU.

"Zato imamo pravo da tražimo od odgovornih da sarađuju i da se ne blokiraju uzajamno. Mi smo prilikom naših razgovora ponudili konkretne finansijske, materijalne i kadrovske ponude. Preduslov je konkretan spisak o potrebama", rekao je Schmidt.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Stephan Mayer je istakao kako su složni da se BiH i EU nalaze u jednoj zajednici koja dijeli istu sudbinu, naročito kada je riječ o migrantskoj krizi.

"U ovoj zemlji postoji odgovornost i mi ćemo biti konstruktivni. BiH nije mjesto gdje se izbjeglička i migrantska kriza može okončati. Mislimo isto tako da je odgovornost na političarima ovdje. Potrebna je konstruktivna saradnja. Želimo pomoći u borbi protiv ilegalne migracije", istakao je Mayer.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

BiH je, prema njegovim riječima, važan i povjerljiv partner EU, a isto tako na bilateralnom nivou važan partner za Njemačku.

"Radosno je bilo čuti od naših partnera da postoje konkretna razmišljanja da se zatvori kamp Vučjak i da postoje razmišljanja o alternativnim lokacijama", zaključio je Mayer.