Službeno
0

Delegacija MO i OS BiH u posjeti Ministarstvu nacionalne odbrane NR Kine

Klix.ba
Prvoga dana službene posjete Narodnoj Republici Kini, 16. maja 2017. godine, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koje predvodi ministrica obrane BiH Marina Pendeš, obavilo je posjetu Ministarstvu nacionalne odbrane Narodne Republike Kine.

Bilateralni sastanak održan je u sjedištu Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine, a domaćin sastanka bio je ministar Chang Wanquan sa saradnicima.

Bilateralnim razgovorima prethodio je svečani doček uz intoniranje državnih himni, postrojavanje i prijavak počasne postrojbe.

Tokom razgovora obrađene su teme iz domena bilateralne odbrambene saradnje, tekućih reformi odbrambenog sistema u BiH i NR Kini, doprinosa oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz učestvovanje u operacijama potpore miru, te razmjene mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji – prilikama i izazovima.

Ministri su bilateralnu odbrambenu saradnju ocijenili dobrom s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu, te je istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i saradnje.

Ministar Wanquan potvrdio je spremnost za daljnju potporu NR Kine aktualnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovitih bilateralnih konsultacija i dijaloga na svim nivoima, sponzorisanim programima izobrazbe i obuke za pripadnike OS BiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini, te donaciji NR Kine Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 miliona Yuana kroz isporuku specijaliziranih strojeva za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji.

Sporazum o donaciji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Program posjete delegacije MO i OS BiH nastavlja se i sutra, za kada je predviđena posjeta jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Zapovjedništvom Divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti postrojbi.

Pored ministrice Pendeš, u sastavu delegacije MO i OS BiH nalaze se zamjenik načelnika ZS OS BiH general-bojnik Mirko Tepšić, sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra odbrane za finansije i budžet Miro Cabo.