BiH
0

Delegacija Ministarstva zdravlja Turske sutra u BiH

SRNA
Sarajevo
Sarajevo
Delegacija Ministarstva zdravlja Turske razgovaraće sutra u Sarajevu sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH, federalnog Ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Posjeta je dogovorena na nivou Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva zdravlja Turske, i predstavlja prvi korak na implementaciji Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske koji je potpisan 11. maja, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sporazumom o saradnji ugovorne strane saglasile su se da će promovisati saradnju na polju zdravstva i medicinskih nauka posredstvom razmjena informacija, delegacija i specijalista u oblasti zdravstva, podsticanjem učešća specijalista na konferencijama i naučnim skupovima koje organizuje bilo koja od ugovornih strana, kao i drugim vrstama saradnje od uzajamnog interesa.

U saopćenju se navodi da će konkretne oblasti saradnje biti utvrđene u Akcionom planu čije bi smjernice trebalo da budu definisane tokom posjete turske delegacije BiH.

Delegacija Ministarstva zdravlja Turske boraviće u BiH do 30. oktobra. a za to vrijeme planirana je posjeta Univerzitetsko-kliničkom centru i Opštoj bolnici "Dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu i Kliničkom centru i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.