IDEF-2017
0

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na sajmu vojne industrije u Turskoj

Klix.ba
Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođena zamjenikom ministra odbrane Seadom Jusićem, prisustvovala je 9. maja otvaranju 13. Međunarodnog sajma odbrambene industrije IDEF-2017, koji se održava u Istanbulu, Republika Turska, od 9. do 12. maja 2017.godine.

Zajedno sa drugim visokim zvanicama, delegacija MO i OS BiH, u kojoj se pored zamjenika ministra Jusića, nalaze i komandant OK OS BiH generalmajor Dragan Vuković, komandant KP OS BiH generalmajor Husein Tursunović, vojni ataše BiH u Republici Turskoj brigadir Džemal Mašinović i brigadir Emir Kliko, prisustvovala je svečanom otvaranju 13. IDEF-a u kongresnom centru TUYAP u Istanbulu. Sajam, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske, otvorio je otvorio premijer Republike Turske Binali Yildirim.

Delegacija MO i OS BiH je tokom dana posjetila veliki broj izlagača na Sajmu i upoznala se sa modernim produktima odbrambene industrije koji su u upotrebi ili će biti u upotrebi u oružanim snagama zemalja širom svijeta..

Također, delegacija MO i OS BiH je posebnu pažnju posvetila posjeti štandu odbrambene industrije Bosne i Hercegovine, na kojem su zajednički predstavljene mogućnosti nekoliko firmi iz ove oblasti.

U večernjim satima delegacija prisustvovala i svečanom prijemu za sve učesnike kojem je domaćin bio ministar odbrane Republike Turske Fikri Isik.