BiH
0

Delegacija Grada Sarajeva na ceremoniji u Briselu

FENA
Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Alijom Behmenom, učestvovala je na ceremoniji Sporazuma gradonačelnika u Briselu.

Domaćin ove ceremonije je bio Evropski parlament, a suorganizator Odbor regija. Održala se u prisustvu gradonačelnika gradova koji su se priključili inicijativi te koordinatora Sporazuma, njenih pristaša i viših predstavnika evropskih institucija, saopćeno je iz Pres-službe Grada Sarajeva.

Sporazum gradonačelnika je jedan od glavnih instrumenata evropske energetske politike, koji okuplja gradonačelnike iz više od 3.000 gradova iz Evropske unije i šire.

Potpisnici Sporazuma ujedinjeni su u nastojanju da ispune i nadmaše ambiciozne energetske i klimatske ciljeve EU da bi stvorili bolje životne uvjete za evropske građane.

U sklopu ceremonije, gradonačelnik Behmen je učestvovao u panel diskusiji "Grad kao središte inicijativa", u kojoj je uvodni govor održao evropski komesar za proširenje Stefan Fule.

U obraćanju gradonačelnik Behmen je istaknuo da su povećana emisija stakleničkih plinova, globalno zagrijavanje i klimatske promjene nezaobilazni opći svjetski problem i opasna prijetnja brojnim aspektima života i razvoja na Zemlji.

"Grad Sarajevo je odlučan u svojoj namjeri da opravda ulogu glavnog grada kao pokretača inicijativa i politika. Želimo podizati ekološku svijest djelatnika gradskih uprava i građana, poticati gospodarski razvoj i međusobnu komunikaciju, biti istinska potpora Evropskoj komisiji i Uredu sporazuma gradonačelnika u Briselu i pružiti neposrednu stručnu i tehničku potporu našim gradovima i općinama u široj regiji u kojima postoji politička volja za pristupanje Sporazumu gradonačelnika, izradi Akcijskog plana energetski održivog razvitka i provedbi aktivnosti istog radi zaštite naših vrijednih prirodnih resursa", kazao je Behmen.

Gradonačelnik je kazao da "osnivanjem Kluba Sporazuma gradonačelnika glavnih gradova jugoistočne Evrope (Zagreb, 6. aprila 2011.) želimo istaknuti čvrsto strateško opredjeljenje i primarne ciljeve politike odgovornih gradskih uprava na provedbi programa stvaranja mreže energetski učinkovitih gradova, optimizaciji organizacijske strukture u području energetskog urbanog planiranja, održivog upravljanja energijom, kvalitetne i sigurne energetske opskrbe gradova, racionalizacije energetske potrošnje u svim sektorima, primjeni obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva, novih informatičkih i energetski učinkovitih zelenih tehnologija".