{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Evropske unije u BiH: Pritisci na CIK su potpuno neprihvatljivi

Klix.ba
9.11.2018. u 16:18
15
11
Delegacija Evropske unije u BiH: Pritisci na CIK su potpuno neprihvatljivi
15
Delegacija Evropske unije u BiH: Pritisci na CIK su potpuno neprihvatljivi
Iz Delegacije Evropske unije u BiH oglasili su se saopćenjem povodom aktuelne teme o ulozi Centralne izborne komisije (CIK) BiH u postizbornom procesu, s naglaskom na donošenje podzakonskog akta o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.
U svjetlu različitih medijskih navoda u pokušaju interpretacije stava Evropske unije o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini i ulozi Centralne izborne komisije, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU poručuju:

"Evropska unija podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini, objavljene 8. oktobra. Također su ih podržali izborni promatrači ispred Evropskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OSCE-a, Vijeća Evrope i NATO-a. Do kraja ove godine, očekuje se da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini i EU je spremna da podrži hitnu primjenu tih preporuka. Bosna i Hercegovina nema vremena na gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sistema. Evropska komisija će prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU uzeti u obzir i provođenje izbora u skladu sa demokratskim standardima", istaknuto je.

Na kraju poručuju da je nezavisnost Centralne izborne komisije neophodan preduslov za funkcionalan izborni sistem.

"Trenutni pritisci na Centralnu izbornu komisiju koje vrše političke partije i drugi akteri su potpuno neprihvatljivi. Istovremeno, Centralna izborna komisija dužna je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje", zaključuje se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: