{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija EU: Vjerujemo da će BiH sarađivati u procesu klimatskih promjena

19.6.2018. u 15:17
36
22
Delegacija EU: Vjerujemo da će BiH sarađivati u procesu klimatskih promjena
36
Delegacija EU: Vjerujemo da će BiH sarađivati u procesu klimatskih promjena
Ilustracija
Iz Delegacije EU u BiH saopćili su kako su uvjereni da će BiH biti partner EU kada je riječ o međunarodnoj saradnji o klimatskim promjenama.
"Godina 2018. bit će ključna godina za međunarodnu saradnju o klimatskim promjenama, jer će biti održani neki ključni događaji: dijalog Talanoa i usvajanje radnog programa Pariskog sporazuma na COP 24 u Katovicama, Poljska. Mi vjerujemo da će se Bosna i Hercegovina pridružiti EU u podršci ovim izuzetno važnim naporima u izgradnji održive i sigurne budućnosti generacija koje tek dolaze", saopćili su.

Naglašavaju da se obilježava sedmica posvećena klimatskoj diplomatiji kako bi privukli pažnju na ovu značajnu temu. Klimatska akcija jedan je od Ciljeva održivog razvoja čije je formulisanje podržala i Evropska unija u okviru 2030 Programa za održivi razvoj.

"Pariski sporazum koji je predstavljao prekretnicu i kojeg je usvojilo blizu 200 država, postavio je akcioni plan za usmjeravanje globalnih napora u pravcu izbjegavanja negativnih efekata klimatskih promjena. Ovaj Sporazum pruža jasne smjernice za globalnu tranziciju na niske emisije, te ekonomije i društva otporna na klimatske promjene.

Nažalost, već vidimo da planirano smanjenja ukupnih emisija dogovoreno u Parizu neće biti dovoljno za ispunjenje našeg zajedničkog cilja ograničavanja globalnog zagrijevanja za više od 2°C, da ne spominjemo onaj od 1,5°C, u poređenju sa predindustrijskim nivoom", naveli su.

Dalje kaže da je EU dobro napredovala u uspostavljanju svog unutrašnjeg zakonodavnog okvira u cilju smanjenja emisije domaćih stakleničkih gasova za najmanje 40% do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Evropska komisija će pripremiti strategiju za dugoročno smanjenje emisije gasova staklenika u EU.

"EU ostaje u potpunosti posvećena tome da se uključi tako što će ispuniti postavljene ciljeve i podržati akcije širom svijeta. Evropska unija, njene države članice i Evropska investiciona banka dale su 20,2 milijarde eura za javno finansiranje u klimatskom sektoru, a EU ostaje posvećena kolektivnom cilju prikupljanja 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje u ovom polju do 2020. godine", saopćili su..

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: