Pozdravili odluku
20

Delegacija EU: Odustajanje od rezervnog sastava policije je rezultat dijaloga

I. P.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Delegacija EU u BiH i EUSR pozdravila odluku vlasti RS da ne nastave sa izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji se tiču rezervnog sastava policije.
"EU pozdravlja odluku vlasti Republike Srpske da ne nastave sa izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS koji se tiču rezervnog sastava policije", kaže se u saopćenju.

Ističe se da je ovo rezultat višemjesečnog procesa konsultacija i dijaloga između EU i vlasti RS, uključujući i stručnjake zemalja članica EU.

"EU, nadalje, pozdravlja što su vlasti Federacije Bosne i Hercegovine najavile namjeru da odustanu od sličnih planova za uspostavu rezervnih policijskih snaga. Oba postupka predstavljaju pozitivne korake u procesu EU integracija", kažu iz Delegacije EU.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske (RS) je na telefonskoj sjednici utvrdila pet amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojima se brišu članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije RS-a.