Jasan stav
243

Delegacija EU o Tegeltiji i "potkivanju": Disciplinske tužbe moraju biti profesionalno ispitane

Piše: A. D.
Iz Delegacije EU u BiH odgovorili su na upit Klix.ba u vezi sa aktuelnim dešavanjima u VSTV-u vezanim za navode o koruptivnim radnjama u kojima je upleten predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija odnosno u slučaju "potkivanje".

Zanimao nas je i komentar na posljednje odluke Disciplinske komisije VSTV-a u kojima je odbačena disciplinska tužba ali i zahtjev za suspenziju Tegeltije.

"Mišljenje i analitički izvještaj Evropske komisije, koji su objavljeni 29. maja, su vrlo jasni. Potrebno je jačati nivo nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, kako u zakonu, tako i u praksi. Konkretno, disciplinske mjere trebaju imati veći odvraćajući učinak, a odbacivanje disciplinskih tužbi mora biti popraćeno sveobuhvatnim obrazloženjem. Potrebno je dodatno jačati nezavisnost Ureda disciplinskog tužioca, kako bi se smanjila mogućnost neprimjerenog uplitanja u rad", kazala je za Klix.ba Jamila Milović-Halilović glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Premda EU, kako je naglasila, nikada ne komentariše tekuće krivične ili disciplinske predmete, pažljivo prati rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) i njegovih disciplinskih tijela.

"Disciplinske tužbe moraju biti profesionalno, blagovremeno i temeljito ispitane, a disciplinski postupak mora proći sve faze žalbe na fer i nepristrasan način. Pravosuđe mora dokazati da ima 'nultu toleranciju' prema korupciji u vlastitim redovima. Navodi o korupciji u pravosuđu moraju biti rigorozno istraženi i procesuirani. Niko ne smije biti iznad zakona. VSTV mora biti primjer u primjeni najviših standarda integriteta. Kompromitovanje rada i ugleda samoregulatornog pravosudnog tijela znači podrivanje cijelog sistema vladavine prava“, kazala je Milović-Halilović.

Poručila je da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju neovisno i odgovorno pravosuđe koje je neophodno da bi zemlja ostvarila napredak na putu evropskih integracija.