BiH
0

Delegacija Češke Republike s članovima Predsjedništva BiH

Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH primili su danas delegaciju Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike, na čelu s predsjedavajućim Predstavničkog doma Janom Hamačekom

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji BiH i Češke, te potrebi unapređenja parlamentarne saradnje dvije zemlje. Obostrana je ocjena da treba raditi na unapređenju i poboljšanju uslova za intenziviranje ekonomske saradnje. Istaknuta je i potreba proširenja saradnje na kulturnom i obrazovnom nivou, te u oblastima sigurnosti i odbrane, saopćeno je iz Press službe Predsjedništva BiH.

Na susretu je također razgovarano o političkoj i ekonomskoj situaciji i prilikama u BiH, aktivnostima po pitanju aktuelne evropske inicijative za BiH, te procesu formiranja vlasti u BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Češke Republike Jan Hamaček potvrdio je spremnost i zainteresovanost Češke Republike da na bilateralnom i multilateralnom planu nastavi pružati svu potrebnu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka EU.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za podršku koju Češka Republika, u okviru Višegradske grupe, daje zemljama Zapadnog Balkana na putu ka evropskim integracijama. Posebno je izražena zahvalnost za pomoć koju je Češka Republika pružila Bosni i Hercegovini nakon poplava u maju 2014. godine.

Sagovornici su naglasili značaj razmjene posjeta na svim nivoima, a članovi Predsjedništva BiH uputili su poziv predsjedniku Češke Republike Milošu Zemanu da posjeti BiH.