Na mrtvoj tački
339

Dekriminalizacija kanabisa za medicinske svrhe "na dugom štapu", bh. političari nezainteresovani

Piše: I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Inicijativa za dekriminalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, upućena prije više od godinu, nije naišla na razumijevanje u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, pa će se i oboljeli, koji ne kane čekati trome procedure, smatrati ilegalcima do daljnjeg.

Ministarstvo sigurnosti BiH je aprila 2017. godine u odgovoru na inicijativu za dekriminalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, koju je pokrenuo zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz zajedno s Komorom magistara farmacije FBiH, napomenulo da su započete aktivnosti dekriminalizacije. Godinu poslije je dekriminalizacija ostala u toj, započetoj fazi.

Dennis Gratz je za Klix.ba kazao da aktivnosti dekriminalizacije otežava komisija, koju je okarakterisao kao nedodorljivu, a čiji članovi su trebali da se sastanu i daju stručno mišljenje i ocjenu.

"Nakon što se komisija očituje, odnosno svoje mišljenje uputi ministarstvu, ministarstvo bi bilo mjerodavno da skine kanabis s liste zabranjenih supstanci. Stručni tim sastavljen je od stručnjaka iz različitih oblasti, pri Ministarstvu sigurnosti BiH, koji trebaju dati svoju ocjenu o tome da li je naša inicijativa prihvatljiva, da li je naučno opravdano da se, kao prvi korak, s liste zabranjenih supstanci skine kanabis", kazao nam je Gratz.

Gratz je podsjetio da su, kad su svojevremeno uputili inicijativu, pozvani na razgovor u nadležni sektor Ministarstva sigurnosti BiH.

"Otišli smo sa svom dokumentacijom i predstavili svu filozofiju koja stoji iza projekta dekriminalizacije kanabisa, ukazavši na njegovu ekonomsku i društvenu korisnost. Nakon toga se sastala ta komisija prvi put. Meni su rekli da je nemoguće da ja postanem član komisije, budući da je sastavljena od stručnjaka", rekao je Gratz.

Dodao je da komisija postoji već godinama, a da se nikad ranije nije sastajala.

"Na prvom sastanku su se formirali, međutim, na tome je sve ostalo. Mi smo uputili pitanje zašto svoj dio posla Ministarstvo sigurnosti BiH ne preuzme. Moja pretpostavka je zato što ne postoji politički interes, naročito jer smo u izbornoj godini", kategoričan je Gratz.

Potcrtao je da neće odustati od svoje inicijative, jer smatraju da je apsoultno važna i korisna.

"Ova tema je našla svoje mjesto u javnom prostoru, ne mogu je tek tako ignorisati", zaključio je Gratz.