|

Deklaraciju SDA "na nož" dočekale sve stranke iz RS-a: Za poziciju i opoziciju Dejton je "sveto slovo"

Deklaraciju SDA "na nož" dočekale sve stranke iz RS-a: Za poziciju i opoziciju Dejton je "sveto slovo"
81
S. H.
15.9.2019. u 11:11
249
komentara
81

dijeljenja
Deklaraciju SDA "na nož" dočekale sve stranke iz RS-a: Za poziciju i opoziciju Dejton je "sveto slovo" Foto: D.Ć./Klix.ba
Najviše političke bure na 7. kongresu SDA izazvale su programska deklaracija i rezolucije te stranke za naredni period kao politički cilj kojem teži SDA. Gotovo sve stranke iz Republike Srpske, bilo da su pozicija ili opozicija "na nož" su dočekali zamišljenu viziju SDA i potvrdili da će do političkog kompromisa biti jako teško doći.
Ključni detalji deklaracije SDA odnose se na težnje i političko zalaganje ustavnih reformi i formiranje države BiH kao republike, bez entiteta, i podijeljenu na državni, regionalni i lokani nivo.

Sarajevo je zamišljeno kao posebna cjelina, ali bi obuhvatalo teritoriju prijeratnog grada, uključujući dakle i Istočno Sarajevo.

To je bilo dovoljno da sve stranke iz RS-a oštro reagiraju na takve programske ciljeve. Najdalje je kao i obično otišao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je kazao da je to poziv na sukobe.

Dodik je rekao da je deklaracija antiustavna, antidejtonska, da poziva na urušavanje mira, ignoriše realnost i činjenice da postoje drugi konstitutivni narodi kao što su Srbi i Hrvati, kao i da postoji RS.Ipak, Dodik u sličnoj situaciji izbjegava činjenicu da je entitet RS također i entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda, čija su prava minimizirana.

Ništa bolje o deklaraciji SDA ne misli ni opozicija u RS-u. Tako je lider SDS-a Mirko Šarović poručio da je z anjih deklaracija neprihvatljiva, a isto misli i PDP.

"Sa ovom Deklaracijom, potpuno neprihvatljivom i krajnje kontroverznom, SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom partijom/strankom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i koja poštuje ustavno uređenje ove zemlje", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Evidentno je da će programi i ciljevi SDA još dugo čekati na makar opciju kompromisa ili pregovora, s obzirom da je Dejton "sveto slovo" za sve političke aktere iz RS-a.
Prijavi grešku


Komentari (249)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...