Predomislili se
183

Deklaracijom se tražilo da Hrvatska vrednuje ulogu HVO-a u odbrani "hrvatskih prostora u BiH"

Klix.ba
Hrvatski sabor je Deklaracijom o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini od institucija Hrvatske, uz ostalo, zatražio da u potpunosti vrednuju ulogu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u odbrani Republike Hrvatske i "hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini".

Prvobitni Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini zamijenjen je ispravljenim tekstom u kojem su izbačeni pozivi upućeni nadležnim institucijama Republike Hrvatske da vrednuju ulogu HVO-a u odbrani RH i ono što je posebno važno zbog činjenice kako je okarakterisano "hrvatskih prostora u BiH".

Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojim predsjedava Božo Ljubić, ublažio je intencije predstavnika Hrvatskog sabora u nastavku sporne deklaracije, napominjući da traže očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti cijele BiH.

Osim toga se deklaracijom tražilo da Hrvatska, kao članica Vijeća za implementaciju mira te kao članica NATO-a i EU, u multilateralnom i bilateralnom kapacitetu zagovara i podrži hitne promjene Ustava i Izbornog zakona BiH, koje bi vodile ka harmonizaciji i standardizaciji jednakopravne ustavne pozicije tri konstitutivna naroda u BiH.

Djelomično su sporni dijelovi deklaracije u ispravljenom tekstu izbačeni, mada i novi tekst obiluje pristrasnim tumačenjima situacije u Bosni i Hercegovini i pogrešnim interpretiranjem činjenica vezanih za presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Tako je saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić deklaraciju o kojoj je raspravljano okarakterisala kao stav Hrvatske demokratske zajednice o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, izglasavanje Deklaracije o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini bit će upriličeno danas u Saboru Republike Hrvatske nakon jučerašnje žustre rasprave na kojoj je opozicija bila glasna, ali još glasniji su bili predstavnici Hrvatske demokratske zajednice.

Jučerašnja rasprava zastupnika u Hrvatskom saboru o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini mogla bi se okarakterisati kao polemika između dvije ključne kategorije: onih koji na izborima imaju i onih koji nemaju podršku hrvatske dijaspore, kako Hrvatska tretira hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.