{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Deklaracija o Srebrenici dobar, ali nedovoljan korak"

F
11.4.2010. u 20:57
0
0
"Deklaracija o Srebrenici dobar, ali nedovoljan korak"
0
"Deklaracija o Srebrenici dobar, ali nedovoljan korak"
U povodu usvajanja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na devetoj redovnoj sjednici, održanoj u nedjelju, 11. aprila u Sarajevu, usvojio je Izjavu. Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Republike Srbije smatra dobrim korakom, ali nedovoljnim da se ozbiljno pokrene proces u osudi genocida i obećanju da će Srbija spriječiti činjenje genocida nad bilo kim na Balkanu.
"Ovo je korak koji u Srbiji najavljuje promjenu u razumijevanju agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je nedovoljan zato što nije osuđen genocid i nije jasno i nedvosmisleno dat zavjet da će Srbija sprječavati sve zločine ili ponavljanje genocida na Balkanu. Deklaracija je manjkava jer nije 11. juli proglašen Danom sjećanja na genocid kako je to učinjeno Rezolucijom Evropskog parlamenta, koja je donešena 15. januara 2009. godine", stoji u Izjavi.

Sabor Islamske zajednice traži od Parlamenta Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku usvoji Rezoluciju Evropskog parlamenta o osudi genocida u Srebrenici i proglašenju 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao što je to učinio Evropski parlament koji je preporučio svim zemljama članicama Evropske unije i zemljama Zapadnog Balkana da to isto učine.


Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i do sada, podržava sve aktivnosti koje idu u pravcu uspostavljanja istine i pravde kao dva osnovna uvjeta za pomirenjem među ljudima i narodima svugdje u svijetu a posebno na Balkanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: