{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deke i prostirke za spavanje: Vlada Japana obezbijedila urgentnu pomoć UNHCR-u za izbjeglice

16.12.2015. u 12:14
23
4
Deke i prostirke za spavanje: Vlada Japana obezbijedila urgentnu pomoć UNHCR-u za izbjeglice
23
Deke i prostirke za spavanje: Vlada Japana obezbijedila urgentnu pomoć UNHCR-u za izbjeglice
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa dodijelio je danas vrijednu donaciju Regionalnom predstavništvu UNHCR-a za jugoistočnu Evropu, koje se nalazi u Sarajevu, u cilju jačanja pripremljenosti za slučaj da izbjeglice i migranti dođu u zemlje Zapadnog Balkana koje dosad nisu bile pogođene.
Kao dio projekta "Hitna bespovratna pomoć za priljev izbjeglica i migranata u Evropu", Vlada Japana obezbijedila je pomoć vrijednu 108.000 američkih dolara Regionalnom predstavništvu UNHCR-a, koje je nadležno za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Donacija je dosad iskorištena za proizvodnju, od strane proizvođača u Bosni i Hercegovini, 5.000 deka i 1.000 prostirki za spavanje kao neposrednu pomoć izbjeglicama i migrantima u slučaju njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemlje. Donirana sredstva također će biti iskorištena za nabavku osnovnih potrepština te za jačanje prihvatnih kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, ovisno o daljnjem razvoju situacije u regiji.

"Izbjegličke rute bi se mogle promijeniti uslijed restrikcija koje zemlje u regiji uvode kada je u pitanju ulazak na njihovu teritoriju. Postoji mogućnost da se dio izbjeglica opredijeli da, u tranzitu prema krajnjem odredištu, prođu kroz Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Ova japanska pomoć namijenjena je povećanju kapaciteta i sredstava da se odgovori na potencijalni priljev izbjeglica u ranije spomenute zemlje i to kroz nabavku nekih ključnih potrepština koje bi bile potrebne. Očekujem da će ovaj projekt doprinijeti stabilnosti u regiji u slučaju bilo koje promjene u učinku izbjegličke krize.Također se nadam da će ova pomoć olakšati poteškoće s kojima su suočene izbjeglice ako se dogodi da dođu u Bosnu i Hercegovinu ili druge zemlje u regiji", izjavio je ambasador Japana u Bosni i i Hercegovini Kazuya Ogawa prilikom ceremonije predaje donacije.

U okviru projekta "Hitna bespovratna pomoć za priljev izbjeglica i migranata u Evropu ", Vlada Japana je odlučila dodijeliti ukupno 2 miliona američkih dolara UNHCR-u, IOM-u i IFRC (Međunarodna federacija Crvenog križa). Cilj ovog projekta je osigurati sredstva za poboljšanje uvjeta u prihvatnim centrima, poboljšanje kapaciteta upravljanja granicama, kao i za nabavku hrane i zdravstvenih usluga, naročito u zemljama koje nisu članice EU, a zahvaćene su izbjegličko-migrantskom krizom. Njima je posvećena posebna pažnja, jer nisu obuhvaćene sigurnosnom mrežom EU, a kroz te zemlje prolaze brojne izbjeglice i migranti na putu prema državama EU.

Andrew Mayne, Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu i predstavnik UNHCR-a u BiH, toplo je zahvalio ambasadoru Ogawi i Vladi Japana.

"Ove deke i prostirke, koje su sve proizvedene u BiH, pomoći će u dolazećim zimskim mjesecima ugrijati izbjegličke obitelji u slučaju da moraju doći u BiH – ili Albaniju, Crnu Goru, ili Kosovo. UNHCR posebno cijeni predostrožnost Japana kroz podršku mjerama pripravnosti u zemljama koje dosad nisu bile pogođene krizom. U ovom trenutku, i u dogledno vrijeme, BiH ne očekuje dolazak izbjeglica, ali situacija u regiji se može vrlo brzo promijeniti, kao što smo već vidjeli. Zemlja se dobro pripremila za takvu mogućnost, a ovim velikodušnim doprinosom prepoznati su ti napori i pružena im je snažna podrška", kazao je Andrew Mayne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: