Već predložio vladi
56

Dekan PMF-a u Sarajevu iznio prijedlog o rješavanju zagađenja zraka, temelji se na zagrijavanju tla

V. K.
Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nusret Drešković govorio je o problematici zagađenja zraka te je iznio stari prijedlog o rješavanju ovog problema.

Kako je naglasio Drešković, prijedlog je sa PMF-a upućen Vladi Kantona Sarajevo još prije nekoliko godina, ali niti jedan sastav vlade nije ozbiljno razmatrao ovu ideju.

"Prije šest godina promovirali smo ideju koja je naučno revolucionarna i koju bez obzira na naše insistiranje, Vlada KS nije prepoznala tj. nismo došli do ušiju onih koji donose odluke. Pričamo o svemu onog momenta kada se dese zimske inverzije i kada počnu problemi sa bolestima, vidljivosti i sl.", rekao je Drešković za TV Sarajevo.

Nakon toga, Drešković je objasnio i o kojoj ideji je riječ.

"Riječ je o ideji zagrijavanje tla kako bi se isprovocirala prirodna cirkulacija zraka. Ideja je da se simulira prirodno stanje. Uslovi zimskih inverzija i hladnog zraka se raspuhuju kada do nas dopre jugozapadno strujanje ili sjeveroistočno strujanje vjetra. Ideja je da se animira i generira vještački vjetar i da se formiraju uslovi diferenciranog zagrijavanja podloge koja bi na bazi elementarnog fizičkog procesa inicirala vjetar", objašnjava dekan.

Naglašava kako je ideja upućena Vladi KS još u periodu vladavine Elmedina Konakovića.

"To je bilo još za vrijeme vlade Elmedina Konakovića kada smo poslali prijedlog. Prva faza je razvoj teorijskog modela koji bi bio podloga za eksperimentalnu fazu. U trećoj fazi, ako bi se pokazalo učinkovito, išli bi na razvoj infrastrukture. Da je ovaj problem lako rješiv, to bi se davno riješilo. Čini se da je ova vlada zainteresovana da radi na ovvom problemu. Krajnje je vrijeme da Sarajevo učini nešto po ovom pitanju", zaključio je dekan PMF-a Nusret Drešković.