Susret u Dubrovniku
620

Dejan Jović: Hrvatska je insistirala na pitanju BiH, ali je Pompeo to izbjegavao

S. H.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Politolog, ugledni profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu i analitičar Dejan Jović osvrnuo se o posjeti američkog državnog sekretara Mikea Pompea Hrvatskoj s akcentom na komentar o BiH.

Profesor Jović smatra da je Pompeo vješto izbjegavao da komentariše pitanje BiH i ono što je premijer Hrvatske Andrej Plenković nametao kao njemu važnu temu, a to je pitanje jednakopravnosti Hrvata u BiH.

"Posjeta Pompea je za Hrvatsku važna, jer pokazuje da nemaju samo Srbija i Kosovo kontakte sa SAD-om. Ali, Pompeoovo prelaženje šutke preko onog što je Hrvatskoj očito najvažnije, a to je BiH, za Zagreb je sigurno razočaravajuće. Plenković je to čak i pomalo pokazao stavom oko Kine. Hrvatska je insistirala na pitanju BiH, a Pompeo manje-više u potpunosti ignorirao", kazao je Jović.

Ključne teme tokom Pompeove posjete Dubrovniku su bile 5G mreža, diverzifikacija opskrbe energijom, ali i ukidanje viza za Hrvate koji žele u SAD, što je izvjesno.

Ipak, Jović naglašava da je Hrvatska snažno insistirala na pitanju o BiH.

"Pompeo je i dalje bio prilično hladan u tome i izbjegavao je bilo kakvu konkretnu potporu hrvatskom položaju", zaključio je Jović.

Hrvatska se naročito u posljednje vrijeme angažirala o pitanju ravnopravnosti Hrvata u BiH, a to je bila tema razgovora nedavnih zagrebačkih susreta rukovodstva Hrvatske prvo s Miloradom Dodikom, ali i sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.