Svečana noć
435

Defile goraždanskih maturanata: Generacija kojoj su poželjeli da ih što manje bude na birou

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Svečani defile goraždanskim ulicama imali su maturanti Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" i Srednje tehničke škole "Hasib Hadžović", što je izazvalo veliko zanimanje u gradu.

Prošetali su od matičnih škola do Gun Gor parka, obučeni u maturska odjela i svečane toalete. Lijepi i bezbrižni izmamili su osmijehe kod sugrađana i neskrivene emocije svojih najbližih.

Iz Srednje stručne škole ispraćena je nova generacija koja je završila srednje obrazovanje u godini kada se obilježava vrijedan jubilej, 70 godina škole.

"Njih 83. je uspješno okončalo srednje obrazovanje, školujući se za različite zanate i zanimanja i za njih imamo samo riječi pohvale", kaže Admir Kurtović, direktor škole.

Ališah Velić je budući tehničar elektronike motornih vozila, a znanje stečeno u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi potkovao je dobrom praksom.

"Ovdje je odlična praksa i mnogo toga smo naučili što nam je korisno za budućnost. Želim da radim i da se dodatno educiram. U naš grad dolaze nova vozila, ljudi kupuju ta vozila, ali popravljaju ih u Sarajevu. Ja želim raditi to u Goraždu, otvoriti moderan servis sa dijagnostikom i alatom, ali prvo treba da se dodatno educiram", kategoričan je ovaj mladić.

Aida Uzunović, kandidatkinja je Srednje tehničke škole za učenika generacije.

"Školovala sam se za elektrotehničara energetike, stekla znanje, zahvalna sam svojim profesorima na onom što smo postigli i što smo otišli na mnoga takmičenja i bili veoma uspješni. Moj plan je da nastavim studij na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu", kaže Aida.

Aida je jedna od 106 maturanata ove škole iz 53. po redu generacije maturanata koju je škola iznjedrila od osnivanja.

Rifet Bečić, direktor ove škole ističe da su u ovoj generaciji maturanata, pored elektrotehničara energetike i mašinski tehničari za kompjutersko upravljanje mašinama, CNC tehničari, hemijsko tehnološki tehničari i tehničari PTT-a.

"Oni su kroz obrazovanje pokazali mnogo afineteta, i prema nauci, a meni je bilo zadovoljstvo biti im direktor i profesor", kaže Bečić.

Dodaje da je veliki broj njih odlučio nastaviti školovanje na nekom od tehničkih fakulteta.

"Nadam se da će ih što manje biti na evidenciji Zavoda za zapošljavanje", dodaje Bečić.