BiH
0

Decertificirani policajci počinju štrajk glađu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Članovi udruženja decertificiranih policajaca iz Federacije BiH i Republike Srpske zadržat će se pred zgradom institucija BiH do 20 sati, a nakon toga planiraju preći u školu MUP-a na Vracama gdje će početi štrajk glađu, izjavio je za FENA-u predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca RS-a Nenad Starčević.

Pred zgradom intitucija BiH nalazi se kompletno članstvo ovih udruženja, a daljnji tok akcije bit će stvar njihovog dogovora, kazao je Starčević.

Decertificirani policajci su se jutros rano okupili ispred zgrade institucija BiH, a jučer su organizirali protestno okupljanje ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bi ukazali na to da se već četiri godine krše njihova ljudska prava, prije svega pravo na rad.

Tokom dana predstavnici decertificiranih policajaca su razgovarali s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsadom Kebom koji ih je informirao da bi do 20. decembra u BiH trebao doći komesar za ljudska prava pri Vijeću Evrope kako bi sačinio izvještaj o problemu decertificiranih policajaca.

Decertificirani policajci su danas Tužilaštvu BiH podnijeli krivične prijave protiv odgovornih nadležnih osoba u institucijama BiH zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i povrede ravnopravnosti građana BiH.

Krivične prijave su podnesene protiv dva bivša člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca i Sulejmana Tihića, još aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića i ministara pravde Slobodana Kovača, sigurnosti Bariše Čolaka te finansija i trezora Ljerke Marić.

Osnovni zahtjev decertificiranih policajaca je revizija certifikacijskog procesa koji je IPTF uradio 2002. godine.