{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Decenija i po potrage za Ratkom Mladićem

F
25.7.2010. u 16:52
0
28
Decenija i po potrage za Ratkom Mladićem
0
Decenija i po potrage za Ratkom Mladićem
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Danas je 15 godina otkad je Tribunal u Haagu (ICTY) podigao optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike srpske Radovana Karadžića i bivšeg zapovjednika Vojske RS-a generala Ratka Mladića.
Prvu optužnicu protiv njih ICTY je podigao 25. jula 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Četiri mjeseca kasnije taj sud podigao je drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene nakon što je Vojska RS-a zauzela taj grad.

Glavni srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je kako se potraga za bivšim zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem nastavlja bez obzira na zahtjeve obitelji toga haškog optuženika da ga se proglasi mrtvim.

"Mi radimo i dalje i ne bavimo se onime što radi obitelj Mladić koja drži Srbiju kao taoca", izjavio je Vukčević.

Srbijanski tužitelj je istaknuo kako se provjera svaka tvrdnja i navod o tome gdje bi se Mladić mogao skrivati te je podsjetio kako je i glavni haški tužitelj Serge Brammertz u svom posljednjem izvještaju o saradnji Srbije s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju jasno konstatirao kako je Mladić živ.

Komentirajući zahtjeve Brammertza da srbijanski Akcijski tim za hapšenje ratnih zločinaca promijeni način na koji se do sada tragalo za Mladićem i Goranom Hadžićem, Vukčević je istaknuo kako je nakon promjena u sastavu tog tima pokazana jasna volja da se preostali bjegunci uhapse i izruče ICTY-u.

"To je prije svega interes Srbije ali i regije", kazao je Vukčević. "Dvadeset i četiri sata dnevno tragamo za Mladićem i Hadžićem", tvrdi srbijanski tužitelj.

Odgovarajući na pitanje što njegovo tužiteljstvo poduzima u svezi slučaja "Sisak", odnosno zločina počinjenih nad srpskim civilima u tome gradu, Vukčević je kazao kako je taj predmet otvoren na temelju prijave jedne osobe koja je u tom gradu izgubila svoje najbliže.

"To je jedan od rijetkih slučajeva u kojemu još nismo direktno sarađivali s kolegama u Zagrebu, što nikako ne znači da se neće ukazati potreba da nam dostave potrebne informacije jer smo do sada međusobno razmijenili 28 predmeta", kazao je Vukčević pojašnjavajući kako je saradnja Tužiteljstva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske prethodila sporazumu o ekstradiciji što su ga dvije države nedavno potpisale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: