VSTV aminovao
4

Deblokiran izbor novog direktora FUP-a, Nezavisni odbor može nastaviti raditi

Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamenta FBiH održat će narednu sjednicu 14. marta, nakon što je od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH dobio mišljenje da njihovi članovi, sudije i tužioci mogu nastaviti obnašati funkcije odbora do kraja mandata.

Potvrdio je to za Klix.ba predsjedavajući Nezavisnog odbora Sead Bardak kazavši da ovaj odbor mora provesti započetu proceduru predlaganja kandidata za novog direktora FUP-a.

Podsjetimo, kao valjane su prihvaćene kandidature osam osoba i to Zorana Čegara, Ivice Bošnjaka, Ensada Kormana, Mustafe Hujdurovića, Zorana Galića, Milana Galića, Ljubana Frljića i Roberta Perića.

Treba podsjetiti da je Nezavisni odbor ranije zatražio mišljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u vezi sa stupanjem na snagu kodeksa VSTV-a, prema kojem tri njihova člana više ne mogu biti u sastavu ovog odbora.

Riječ je o tužiocima Mirku Miličeviću i Zdenku Kovaču te sudiji Branimiru Orašaninu. Naime, kodeks VSTV-a propisuje da nosioci pravosudnih funkcija ne mogu biti članovi organizacija koje su povezane s agencijama za provođenje zakona, uključujući odbore i komisije za izbor i imenovanje te odbore za razrješenje policijskih rukovodilaca.