U organizaciji Mediacentra
0

Debata "Strategije (ne)vidljivosti: o drugima u medijima regiona"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U organizaciji Mediacentra u srijedu je održana debata na temu "Strategije (ne)vidljivosti: o drugima u medijima regiona", na kojoj se kroz razgovor propituju granice, razlike, poželjnih i nepoželjnih identiteta koje (ne)možemo vidjeti u medijima regiona.

Da li, kada i kako današnji mediji pričaju priče o "drugom" i "drugačijem", da li mediji pomažu, ili odmažu slici manjina u javnom prostoru, te kako uopće definiramo "različitosti" danas i kako reagiramo na njih, te kako se to radilo nekada, u medijima bivše Jugoslavije, pitanja su o kojima su razgovarali Goran Milić, urednik Al Jazeere Balkans, Mima Simić, teoretičarka roda i medija iz Zagreba, te Svjetlana Nedimović, politikologinja.

Mediji su u stalnoj evoluciji, jer, kako je rekao Milić, "ako se napravi komparacija medija u vrijeme socijalizma i danas, nekada je to bila jedna partijska linija, mogao si kritizirati neku drugu partiju, ali svoju ne, a poslije Titove smrti, mediji su počeli imati ličnosti, a danas imamo proces političke tolerancije".

Ono što je danas potrebno je da postoji jedna tolerancija u govoru, istupu, retorici, ali i preuzimanje odgovornosti, zajednički je stav učesnika debate.

Debata "Strategije (ne)vidljivosti" se realizira uz podršku Office of Public Affairs ambasade SAD-a u BiH.