Mesić uručio nagradu Hebibu
0

"Dayton je prevaziđen, entiteti nisu budućnost BiH"

Piše: Almir Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu nekadašnji predsjednik Hrvatske, doživotni počasni predsjednik Internacionalne lige humanista, dodijelio je Zlatnu povelju mira s plaketom i značkom IHL Avdi Hebibu. Nakon dodjele, Mesić je govorio na temu "BiH danas i sutra - istine i zablude o njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti".

"Imao sam sreću i čast da upoznam Mesića još u vrijeme rata u Zagrebu, i slušao sam njegove riječi. Gospodin Mesić je tokom rata pružao BiH mnoge vidove pomoći, o kojima sada ne možemo govoriti jer nije ni vrijeme ni mjesto, i zbog svega toga sretan sam da sam doživio tu čast da upravo od njega dobijem ovu povelju, i da takav čovjek izrazi izrazi želju da dođe u BiH da mi je uruči", kazao je ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova BiH Avdo Hebib.

Mesić je u govoru koji je uslijedio potcrtao kako je Daytonski mirovni sporazum bio dobro rješenje, ali samo u tom momentu.

"Trebalo je zaustaviti rat, i zbog toga je Daytonski sporazum u tom momentu bio najbolje rješenje. Ali već dan poslije, trebalo je početi na iznalaženju boljeg rješenja za BiH. Dayton je u osnovi bio ustupak agresoru i aminovanje rezultata rata, uključujući genocid i etničko čišćenje, jer je istina je Miloševićeva politika dobila najviše ovim dokumentom, stoga je lako zaključiti da je Dayton doista zaustavio rat, ali uz golemu cijenu", kazao je Mesić, dodajući kako ne može prihvatiti činjenicu "da se Dayton odmah nije počeo mijenjati jer je u sebi nosio klicu budućih ne samo sporova, nego i osporavanja same države BiH".

Mesić je kazao kako je u BiH nažalost još uvijek potrebno jako prisustvo međunarodne zajednice, posebno Ureda visokog predstavnika koji, prema njegovom mišljenju, treba ostati u BiH sve dok ona ne postane funkcionalna država.

"Izbori u BiH svaki put više liče na popis stanovništva. Vrijeme je da se prekine s tom praksom, jer to nije demokratija, demokratija je kada je jedan čovjek jedan glas", kazao je Mesić. Dodao je kako entiteti nemaju temelj u istoriji BiH, te da entitetska podjela nije i ne smije biti budućnost BiH. Kazao je kako se ne smije getoizirati ni jedan narod u BiH, i da se i dalje treba forsirati povratak sve dok se etnička slika maksimalno ne približi predratnoj.

Govoreći o ulozi susjeda BiH koji su Daytonskim sporazumom ujedno i garantirale njen suverenitet, Mesić je kazao kako je Hrvatska jasno dala do znanja bh. Hrvatima da je Sarajevo njihov glavni grad i da sva svoja pitanja trebaju rješavati unutar BiH, dok za Srbiju nije baš siguran da je u tolikoj mjeri pokazala da se neće miješati u suverenitet BiH i njeno unutrašnje uređenje.

"Beograd kaže da poštuje integritet BiH, ali ujedno kažu i da se slažu sa politikom Milorada Dodika. Volio bih da mi netko objasni kako je to moguće", kazao je Mesić.