BiH
86

Davutoglu ne dolazi na otvaranje džamije Ferhadije u Banjoj Luci

Piše: S. H.
Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu, koji je danas najavio ostavku sa pozicije premijera Turske i predsjednika AK partije otkazao je dolazak u BiH, gdje je trebao prisustvovati svečanom otvaranju Ferhadija džamije u Banjoj Luci, saznaje iz pozdanih izvora Klix.ba.

Delegaciju Turske u subotu, na svečanom otvaranju obnovljene Ferhadija džamije vjerovatno će predvoditi neko od ministara u Vladi Turske.

Do otkazivanja posjete BiH došlo je nakon najnovijih dešavanja u Turskoj i dogovora Davutoglua i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o njegovom povlačenju sa svih funkcija.

Razlog za takvu odluku je navodno neslaganje sa predsjednikom Erdoganom, iako je na konferenciji za medije Davutoglu kazao kako i dalje ostaje prijatelj s Erdoganom, a da je odluka o povlačenju bila nužnost.

Džamija Ferhadija Ferhadija zadužbina je Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je tokom rata u BiH, 7. maja 1993. godine, a ovaj datum u BiH se obilježava kao Dan džamija. Polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina.

Sada je konačno u potpunosti obnovljena i spremna je na otvaranje, u subotu, čemu će prisustvovati veliki broj građana i brojnih zvaničnika iz javnog života.