Moraju isplatiti odštetu
53

Davor Dragičević dobio presudu protiv Republike Srpske zbog diskriminacije

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Osnovni sud u Banjoj Luci donio je prvostepenu presudu po kojoj je Republika Srpska zbog diskriminacije dužna Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida Dragičevića, isplatiti odštetu u iznosu od 5.000 KM.

U presudi se navodi da je sud utvrdio da je optužena Republika Srpska putem Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a izvršila neposrednu višestruku i produženu diskriminacijom nad tužiocem tj. Davorom Dragičevićem.

"Obavezuje se tužena da tužiocu, po osnovu naknade nematerijalne štete zbog diskriminatornog ponašanja odnosno zbog povrede sloboda i prava ličnosti isplati iznos od 5.000,00 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana presuđenja pa do konačne isplate", piše u presudi.

Sud je utvrdio da je Republika Srpska putem MUP-a RS povrijedila pravo Davora Dragičevića na jednako postupanje u odnosu na ostale građane koje se ogledalo u tome što mu je ograničavana sloboda kretanja, također Sud je zabranio RS-u da nastavi sa ovakvom praksom.

U razgovoru za Klix.ba Davor Dragičević je kazao kako se tužba odnosila na neposrednu diskriminaciju, praćenje, onemogućavanje njega da uopće funkcioniše, te da su se dešavala spavanja ispred kuće i druga maltretiranja.

"Ja sam tužio zločinački MUP RS-a, tj. ljude koji su po mojim saznanjima učestvovali u organizovanju ubistva mog djeteta. Kako svi govore 'nema od toga ništa', Davor Dragičević je skupa sa Draganom Tolimirom i ostalim advokatima dobio nemoguću bitku u svoju korist. Sud je usvojio sve naše navode", kazao je Dragičević.

Zaključio je da su nakon ove presude, presuđeni označeni kao neko ko je na stranu zločinaca, vršio diskriminaciju i da još uvijek pokušava.

Podsjećamo, sin Davora Dragičevića, David nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta 2018. godine. Slučaj još uvijek nije razriješen.