{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: Politika mora odražavati želju građana BiH

F
11.10.2012. u 12:18
0
0
Daviddi: Politika mora odražavati želju građana BiH
0
Sve ankete pokazuju da građani BiH žele biti dio evropske zajednice i politika u ovoj zemlji mora to i odražavati, kazao je danas nakon predstavljanja prilično obeshrabrujućeg Izvještaja o napretku BiH rukovodstvu Parlamenta FBiH zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.
Daviddi je istakao da ovakav Izvještaj za BiH dolazi u trnutku kada su sve ostale zemlje u regionu ostvarile značajan napredak u procesu evropskih integracija.

"Evropska unija je zabrinuta da bi BiH mogla zaostati za svim ostalim zemljama. U ovom kontekstu, Evropska komisija preporučuje da BiH uloži dodatni, ogroman napor na izgradnji političkog konsenzusa", kazao je Daviddi.

Obiman Izvještaj identificirao je sve nedostatke u BiH, a koji onemogućavaju napredak BiH ka EU. Prije svega, naveden je nedostatak političkog konsenzusa kao i "jedne adrese" za pregovore s EU.

Također, BiH nema mnogo napretka ni u ekonomskom upravljanju, čemu je uzrok isparčana ekonomska politika te nepostojanje jedinstvenog ekonomskog prostora.

Ocijenjeno je i da nema napretka kada je u pitanju implementacija presude Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Predstavljanju izvještaja prisustvovalo je rukovodstvo oba doma Parlamenta FBiH te nekoliko zastupnika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić kazao je da će Izvještaj biti proslijeđen svim odborima i članovima Parlamenta FBiH.

"Ova institucija učinit će sve što je potrebno da budu realizirane preuzete obaveze i preporuke Evropske komisije", kazao je Škaljić.

S tim u vezi pojasnio je da će sve sjednice koje su zbog aktuelne političke situacije otkazane u oktobru biti nadoknađene.

"Parlament FBiH će zasijedati u kontinuitetu i nadoknaditi izgubljeno vrijeme", zaključio je Škaljić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: