Krug 99
49

David Pettigrew: "Ruski svijet" ima odjeka na Balkan kroz stvaranje "srpskog sveta"

V. K.
David Pettigrew (Foto: FENA)
David Pettigrew (Foto: FENA)
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 organizovala je sjednicu na temu "Ruska invazija na Ukrajinu i zločin agresije: kriza suvereniteta za BiH".

Kao uvodničar javnosti se na sjednici obratio profesor filozofije i studija holokausta David Pettigrew koji se osvrnuo na koncepciju stvaranja tzv. ruskog svijeta.

"Važno je napomenuti da je invazija Ruske Federacije, i počinjenje zločina agresije na Ukrajinu, motivisano ideološkom koncepcijom 'ruskog svijeta'. Ova vizija je dijelom imperijalistička, dijelom fašistička, a dijelom je genocidna. Prema 'ruskom svijetu', Ukrajina ne postoji, već je samo nešto poput tampona ili 'mekog tkiva' između Rusije i Zapada. 'Ruski svijet' ima odjeka na Balkan kroz 'srpski svet', rebrendiranom konceptu 'Velike Srbije', koja se odlikuje sličnim imperijalističkim dizajnom u svom odnosu prema Bosni. Ideju 'Velike Srbije' podržao je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 1986. godine, u kojem se navodi progon i kulturni genocid nad Srbima i poziva na njihovo ujedinjenje", rekao je Pettigrew.

Osvrnuo se i na djelovanje donedavnog ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

"Donedavno aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin promoviše 'srpski svet', navodeći da je 'stvaranje srpskog sveta proces koji se ne može zaustaviti' i ističući da je važno da svi Srbi, bez obzira gdje žive, budu ujedinjeni.' 'Ruski svijet' i 'srpski svet' (ranije 'Velika Srbija') doveli su do agresije - ideološke i stvarne - na suverenitet Ukrajine, odnosno Bosne", poručio je profesor.

Također, naglasio je kako je postojao još jedan "svijet" koji prijeti

"Utvrđeno je da su hrvatski državljani bili uključeni u zločine u Bosni u okviru onoga što je ocijenjeno kao 'udruženi zločinački poduhvat' i 'oružani sukob internacionalnog karaktera'. Agresija izvršena iz Srbije i Hrvatske na Bosnu nije procesuirana kao 'zločin agresije' jer MKSJ jednostavno nije imao nadležnost za to. Iako nije procesuiran kao 'zločin agresije', u zajedničkom pismu dva bivša visoka predstavnika, Valentina Inzka i Christiana Schwarz-Schillinga, upozorava se da 'Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 1990-ih. Oni njeguju veoma bliske odnose sa Rusijom. Stoga se bojimo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti na zapadni Balkan, prije svega na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo", ističe Pettigrew.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, sa svoje strane, podsjetila nas je kako ističe profesor u maju 2022. na agresivne namjere Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

"U dokumentu koji podsjeća na 'Memorandum SANU', 'Memorandum HAZU' ističe da se bosanski Hrvati progone i krše njihova osnovna ljudska prava. U memorandumu se insistira na tome da pravo bosanskih Hrvata da biraju legitimnog 'hrvatskog' člana Predsjedništvo mora biti zaštićeno. Memorandum također inzistira da se mora osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda s 'trećim entitetom i svim pravima koja iz njega proizlaze'. Poziv Hrvatske na takozvano legitimno predstavljanje podržala je Ruska Federacija, u svojim stalnim naporima da potkopa suverenitet Bosne", naglasio je.

Djelovanje Christiana Schmidta

Upravo u tom kontekstu, naglašava profesor, odluke visokog predstavnika Schmidta od 2. oktobra su problematične.

"Prema riječima gospodina Schmidta, dio njegove reforme bio je osmišljen da zadovolji slučaj Ljubić, koji je pokrenuo pitanje 'legitimnog' hrvatskog predstavljanja. Premijer Hrvatske, Andrej Plenković i gospodin Dragan Čović pozdravili su reformsku inicijativu visokog predstavnika Christiana Schmidta, rekavši da će ona pomoći 'osiguranju legitimne zastupljenosti Hrvata u Parlamentu Federacije'. Stoga se činilo da je odluka visokog predstavnika provedena u službi nacionalističke stranke bosanskih Hrvata, HDZ-a i vizije memoranduma HAZU", rekao je.

Na kraju, Pettigrew je izjavio kako se Bosni i Hercegovini zabranjuje da funkcionira kao normalna demokratija.

"Etnički formirani glasački blokovi učvršćuju etničke podjele, pružajući dodatni uticaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i bosanskih Hrvata i potencijalno izolujući bošnjačku većinu u nastavku genocidnih ciljeva iz 90-ih. Dodikova i Čovićeva nedavna izjava o njihovom “partnerstvu” u nacionalističkom bloku osigurat će ovu izolaciju. Nedavne odluke visokog predstavnika Schmidta mogu se smatrati podrškom ideologijama koje danas nastoje potkopati suverenitet Bosne. Otkako je Ruska Federacija okupirala Donbas i Krim 2014. godine, prijetnje teritorijalnom integritetu Bosne su nastavile da rastu. Ruska Federacija svojim izjavama i podrškom Srbiji i Hrvatskoj aktivno podriva suverenitet Bosne. Podržavajući hrvatske i srpske nacionaliste u Bosni, Ruska Federacija unapređuje svoje slabo prikriveno oživljavanja ruskog imperijalizma u regionu. Kriza suvereniteta za Bosnu je akutnija sada nego ikad prije jer Republika Srpska obnavlja prijetnje secesijom, pokušavajući da se pozicionira kao još jedan Donbas, otcijepljeni entitet", zaključio je Pettigrew.