Retrospektiva slučaja
295

David Dragičević danas bi slavio 22. rođendan: Najtužnije sjećanje na prekinutu mladost

Klix.ba
Foto: Facebook (Foto: M. D./Klix.ba)
(Foto: M. D./Klix.ba)
Na današnji dan 1997. godine u Banjoj Luci je rođen David Dragičević, mladić koji je ubijen u martu prošle godine. Ovim povodom članovi grupe "Pravda za Davida" danas su se u 11 sati okupili na Davidovom grobu u Banjoj Luci kako bi zapalili svijeće i pomolili se.

Mladić iz Banje Luke David Dragičević misteriozno je nestao u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine nakon što se udaljio od svoje porodične kuće u banjalučkom naselju Pobrće. Od ovog trenutka gubi mu se trag i glas. Šest dana nakon što je prijavljen njegov nestanak Davidovo tijelo biva pronađeno na ušću rijeke Crkvene u Vrbas kod nadaleko poznate tvrđave Kastel.

Kao uzrok njegove smrti najprije se navodilo utapanje i to bez elemenata koji bi mogli upućivati na nasilnu smrt. Međutim, 28. juna 2018. godine tužilac je naredio ponovno provođenje istrage zbog sumnji na ubistvo. Tužilaštvo do danas vodi istragu za ubistvo Davida Dragičevića protiv NN osoba.

David je sahranjen 7. aprila 2018. godine na Novom groblju u Banjoj Luci, a njegovi roditelji Davor i Suzana od tog trenutka sve do danas pokušavaju dokazati da smrt njihovog djeteta nije stvar slučaja i da je zapravo riječ o ubistvu.

Naime, David Dragičević je u vrijeme smrti imao 21 godinu, a bio je jedan od boljih studenata na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci i to na Odsjeku za elektrotehniku i komunikacije. Osim studentskih obaveza, David se u slobodno vrijeme bavio muzikom i njegova autorska pjesma "Klinac u getu" postala je zaštitni znak grupe "Pravda za Davida" na čijem je čelu njegov otac Davor. On je u više navrata napominjao da je David bio dijete za poželjeti te da je bio, između ostalog, i poliglota koji je tečno govorio engleski i njemački jezik.

Da je još živ, David Dragičević bi danas slavio 22. rođendan, a članovi grupe "Pravda za Davida" upravo na dan njegovog rođenja odlučili su se u 11 sati okupiti na njegovom grobu kako bi zapalili svijeće i pomolili se. Nekoliko desetina okupljenih građana u Banjoj Luci još jednom je poručilo kako neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

"Dragi naši članovi, sutra je naš David trebao napuniti 22 godine. Umjesto svijeća na torti mi ćemo zapaliti svijeće na njegovom grobu. Pozivam sve koji žele da nam se pridruže da dođu sutra ispred crkve na Novom groblju u 11 sati", jučer je objavljeno na Facebook grupi "Pravda za Davida".