|

"Davanjem poštanskog koda RS-u je prekršeno pravilo"

"Davanjem poštanskog koda RS-u je prekršeno pravilo"
0
S
Sarajevo-x.com
14.2.2011. u 17:30
120
komentara
0

dijeljenja
"Davanjem poštanskog koda RS-u je prekršeno pravilo"
Svjetska poštanska unija dodijelila je međunarodni poštanski kod Poštama Srpske, čime je, kako ističu u BH Pošti, načinjen ozbiljan presedan od pravila: jedna država, jedan poštanski kod – pravila kojeg je propisao sam Svjetski poštanski savez.
BH Pošta je od ranije upoznata sa zahtjevom Pošta Srpske za dobijanje međunarodnog poštanskog koda. Ovo pitanje pokušala je, kako navode, riješiti kroz nadležne institucije, konkretno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, gdje je, na posljednjem sastanku (prije šest mjeseci) ovo pitanje ostalo otvoreno. Sastanku su tad prisustvovali resorni državni i entitetski ministri, predstavnici Agencije za poštanski saobraćaj te predstavnici sva tri poštanska operatera u BiH.

"BH Pošta je, u proteklom periodu, o tome kontinuirano i argumentirano upozoravala Svjetski poštanski savez, PostEurop i Međunarodni biro za registraciju IMPC koda.
Po ovom pitanju, Svjetski poštanski savez, odnosno njen Međunarodni biro za registraciju IMPC koda, prema svojim pravilima, nije smio dodijeliti IMPC kod bez stava države Bosne i Hercegovine", navode iz BH Pošte u svom saopćenju za javnost i dodaju:

"Nije nam još poznato ko je, u ime države BiH, dao saglasnost za dodjelu IMPC koda Poštama Srpske, bez prethodnog dogovora svih relevantnih i nadležnih faktora po ovom pitanju. BH Pošta je, sve vrijeme, u svojim direktnim i indirektnim kontaktima sa kolegama iz druga dva bh. poštanska operatera, kao i Agencijom za poštanski promet BiH, resornim ministarstvima i međunarodnim poštanskim organizacijama, zastupala stav da država BiH, kao i sve države svijeta, a prema pravilima Svjetskog poštanskog saveza, treba imati jedan međunarodni poštanski kod".

Insistirali su iz BH Pošte, kako navode, na dosljednoj provedbi Aneksa 9 Dejtonskog sporazuma, gdje se decidno nalaže formiranje korporacije za poštanski promet na nivou države Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu bi bila Izmjenična pošta sa IMPC kodom, čime bi se zadovoljili zakonski zahtjevi za ravnopravnost svih poštanskih operatera u BiH.

BH Pošta će, najavljuju, preko svih nadležnih instanci, argumentirano i zakonski, inicirati aktivnosti koje za cilj imaju osoporavanje ove odluke.

Svjetska poštanska unija odlučila se na ovakav potez nakon silnog lobiranja iz Republike Srpske koje je došlo čak do UN-a. Riječ je o izuzetno krupnoj stvari jer može biti podloga za puno veće promjene. U maju 2000. Svjetska poštanska unija dodijelila je IMPC kod direktno Kosovu, dakle u periodu kada je Kosovo bilo u sastavu Srbije.

"Jedini je izuzetak od pravila jedan kod - jedna država učinjen u slučaju Kosova i sada RS. I to što su ga dodijelili Kosovu nije bila nikakva slučajnost, već podloga za otcjepljenje od Srbije", tvrdi upućeni izvor za medije.
Prijavi grešku


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...