|

Dautović: Manifestacijom "Selam, ya Resulallah" mi ne završavamo i naš govor o Muhammedu a.s.

Dautović: Manifestacijom "Selam, ya Resulallah" mi ne završavamo i naš govor o Muhammedu a.s.
159
F
FENA
8.1.2016. u 21:41
103
komentara
159

dijeljenja
1/9 Foto: FENA
2/9 Foto: FENA
3/9 Foto: FENA
4/9 Foto: FENA
5/9 Foto: FENA
6/9 Foto: FENA
7/9 Foto: FENA
8/9 Foto: FENA
9/9 Foto: FENA
Koncertom ilahija i kasida koji je održan u Domu mladih na Skenderiji završena je kulturno-vjerska manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah”, koju već jedanaest godina organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo povodom mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s.
Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović koji je zahvalio građanima na podršci manifestaciji, koji su mjesec dana prisustvovali različitim programskim sadržajima organiziranim u čast poslanika Muhammeda a.s., promocijama knjiga, izložbama, predavanjima, mevludima...

"Ovom manifestacijom mi ne završavamo naš govor o Muhammedu a.s. mi ćemo i dalje govoriti o njemu kao o našem uzoru, kako nas uči i Allah dž.š. jer je on poslan da usavršava moralne vrijednosti i vrednote kod ljudi".

Dautović je u izjavi za medije kazao da je njihova intencija da poslanika Muhammeda a.s. prikažu onako kako je on prikazan u Kur'anu, kako je sam sebe predstavljao u svom životu, kroz sunnet, hadise „kao smjernice u našem životu“.

"Uz nadu da smo kroz ovu manifestaciju, projekte, misiju i zadaću koju imamo kao imami, kao islamska zajednica uspjeli promovirati vrijednosti kojima je pozivao Muhammed a.s., istinoljubivost, ustrajnost, toleranciju, koju je svjedočio i živio", kazao je Dautović.

Zamjenik glavnog imama, Malik ef. Šljivo, je također zadovoljan Manifestacijom, uz nadu da su građani uspjeli nešto više naučiti o Allahovom poslaniku.

"Naši građani Sarajeva i BiH zaslužuju da se prepozna melvudska atmosfera u ovom mubarek mjesecu, rabbiu-l-evvelu, mjesecu u kojemu je rođen posljednji Božiji Poslanik Muhammed a.s.", rekao je Šljivo.

Manifestacija je prepoznata i od drugih medžlisa IZ u BiH, ali i regiona, te se slični projekti realiziraju u mnogim gradovima i selima, s ciljem provođenja misije istine o islamu, o Muhammedu. a.s.

Koncept večerašnjeg koncerta osmislio je Miralem ef. Babajić, devet mladih solista je bilo na sceni i potrudili su se da kroz učenje ilahija i kasida, mevludskih spjevova, recitala, prikažu čitav život posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Predstavnici i članovi Udruženja slijepih KS su bili specijalni gosti večerašnjeg programa, a Medžlis IZ Sarajevo je gotovo sve aktivnosti tokom trajanja manifestacije prilagodio i njima.

Na samom kraju programa, donesen je zajednički salavat, a sala u Domu mladih na Skenderiji je disala jednim dahom.

U Kur'anu se kaže: A tebe smo Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali. (El-Enbija', 107.)
Prijavi grešku


Komentari (103)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...