Kultura
113

Manifestacija "Selam, ya Resulallah" završena svečanom dodjelom zahvalnica i pohvala

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kulturno-vjerska manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah”, završena je svečanom dodjelom zahvalnica i pohvala pojedincima i institucijama koji su svojim angažmanom pomogli u realizaciji projekta Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Sarajevo.

Zahvalnicu su dobili BH Telecom, Općina Stari Grad, Općina Novi Grad Sarajevo, Odjel za vjerska pitanja ambasade Kraljevine Saudijske Arabije, BIR radio, Federalna novinska agencija (FENA) koja je bila i medijski pokrovitelj manifestacije i drugi.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid Dautović zahvalio je svima koji su doprinijeli da kazivanje o Muhammedu a.s. dopre do svih građana Sarajeva i BiH, kojima je manifestacija i bila namijenjena, a pokazatelj uspješnosti projekta je da su svi programi bili posjećeni.

Manifestacija je otvorena 11. decembra 2015. godine na platou ispred Baščaršijske džamije uz učešće Hora Medžlisa IZ-a Sarajevo, a posjetiteljima i prijateljima manifestacije podijeljena je 571 ruža, kao simbol godine u kojoj je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s..

U okviru manifestacije realiziran je bogat kulturno-vjerski program, izvedena su 33 programa s 250 učesnika.

Poseban brend ovogodišnje manifestacije bila je izložba u Brusa-bezistanu pod nazivom "Upoznaj Poslanika s.a.v.s.", autora Esmira Halilovića. Posjetitelji izložbe su imali priliku vidjeti repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, dvije velike bitke - Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku označene su na maketi dimenzija 2,30 metara, kao i originalni panoi životopisa Poslanika a.s..

Tokom manifestacije predavanja su održali najeminentniji stručnjaci iz različitih vjerskih, kulturnih, društvenih oblasti, kao što su dr. hfz. Kenan Musić, dr. Ahmed Adilović, dr. Osman Kozlić, dr. Fuad Sedić, akademik Abdulah Sidran, akademik Dževad Jahić i Sejfudin Tokić.

Upriličeno je i druženje Sulejmana ef. Bugarija s mladima u sarajevskim općinama, a održano je i 11 mevludskih svečanosti na kojima su gosti bili i učači iz Republike Turske.

Za polaznike mekteba upriličen je edukativno-obrazovni program „Otvoreni mektepski dan“ , a završna svečanost bila je upriličena 8. januara ove u Domu mladih KSC Skenderija kada je održan koncert "Večer ilahija i kasida".