BiH
0

Dautbašić: Švicarska snažno podržava bezvizni režim za BiH

FENA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
U sklopu migracijskog partnerstva između BiH i Švicarske održan je dvodnevni sastanak predstavnika Ministarstva sigurnosti i drugih institucija koje se bave ovim pitanjima s kolegama iz švicarskih nadležnih institucija.

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je danas Feni da je posebna tema bila vizna liberalizacija i odnosi između BiH i Švicarske kada je u pitanju implementacija ugovora o readmisiji.

"Imali smo u posljednjih mjesec dana jedno povećanje od oko 200 lažnih azilanata iz BiH. Upoznali smo ih o mjerama koje BiH preduzima, ali isto tako smo i kolegama iz Švicarske osigurali nesmetan povratak, ubrzane procedure povratka naših građana, lažnih azilanata u Švicarskoj", kazao je Dautbašić.

Dodao je da su informirani da je Švicarska promijenila svoju legislativu o pitanju azila kada su u pitanju državljani zemalja zapadnog Balkana, tako da će sada procedura za deportaciju biti maksimalnih 20-ak dana od momenta predaje zahtjeva za azil pa do deportacije u BiH. Dakle i u Švicarskoj su, kao i u Švedskoj, promijenili svoju legislativu naspram državljana zemalja zapadnog Balkana.

Dautbašić navodi da su dogovoreni i određeni projekti te će švicarska vlada donirati oko dva miliona švicarskih franaka za potrebe naših institucija koje se bave migracijama, zavisno od projekata.

"Švicarska je vrlo jasno naglasila da snažno podržava bezvizni režim za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Dautbašić.

Najavio je da će u ponedjeljak biti sastanak rukovodilaca monitoring timova s Evropskom komisijom.

"Prezentirat ćemo im trenutno stanje u BiH i ono što mi preduzimamo u vezi s ovim pitanjem da bude što manji broj lažnih azilanata iz BiH. Ali isto tako da državama osiguramo što brži povratak tih građana, dakle da proceduralno ili administrativno ne pravimo bespotrebna zadržavanja u tim procesima", kazao je Dautbašić.

Ponovno je upozorio sve građane BiH da se ne odlučuju na takav korak, jer to postaje vrlo značajno pitanje u EU, a zemlje jedna po jedna mijenjaju svoju legislativu, ubrzavaju procedure.

"Svi građani koji se eventualno odluče na takav jedan korak mogu samo očekivati da će biti vrlo brzo vraćeni u BiH i da će dobiti zabranu ulaska u zemlje Šengena od najmanje dvije, a najviše pet godina. Dakle, aposlutno jedna avantura koja se neće nikome isplatiti", upozorio je Dautbašić.