Iz BiH ne dolazi najviše azilanata
1

Dautbašić: Još uvijek nismo u problematičnoj grupi zemalja

SRNA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
BiH u ovom trenutku nije u problematičnoj grupi zemalja iz kojih dolazi najveći broj lažnih azilanata, konstatovano je na sastanku Monitoring tima BiH zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima, kojem su kao gosti prisustvovali policijski oficiri za vezu Njemačke i Švedske.

"Svaka naredna eskalacija tog problema mogla bi BiH svrstati u tu najproblematičniju grupu, odnosno među prvih pet. Na redovnom sastanku raspravljali smo o tekućim problemima i povećanju broja lažnih azilanata u Njemačkoj“, rekao je šef Monitoring BiH zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić Srni.

On je naveo da su sastanku Monitoring tima BiH prisustvovali policijski oficiri za vezu Njemačke i Švedske, čija su sjedišta u Zagrebu i Beogradu i sa kojima je dogovorena buduća saradnja i preduzimanje mjera kako bi broj lažnih azilanata bio smanjen.

"Dobra je vijest da je broj lažnih azilanata iz BiH u Švedskoj drastično opao, tako da možemo reći da je taj problem sa tom zemljom riješen“,rekao je Dautbašić.

Predstavnici Njemačke i Švedske nisu uputili nikakvo upozorenje nego su razmatrani načini učvršćivanja saradnje.

"U ovom momentu se ne pominju nikakve mjere. Mjere ne pominje ni Evropska komisija već se samo pominje sigurnosna klauzula koja bi trebalo da bude usvojena početkom naredne godine“, dodao je Dautbašić.