BiH
0

Dautbašić i Jusić kandidati SBB-a za Vijeće ministara, Radončić ne želi u Zvizdićev klan

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a potvrdio je da će Bakir Dautbašić biti kandidat za ministra komunikacija i prometa BiH, dok će Sead Jusić biti kandidat za zamjenika ministra odbrane BiH.

Radončić je na današnjoj konferenciji za medije rekao kako i dalje smatra da bi predsjedavajući Vijeća ministara trebao biti neko ko je uspješan biznismen te da je sadašnje Vijeće ministara više politička a manje ekspertna vlada.

Iako SBB nije dobio mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Radončić kaže da će podržati njegov rad i uskoro imenovati svoje kandidate na upražnjene pozicije.

"Zvizdić je bio premijer Kantona Sarajevo i znamo njegov ekonomski i razvojni potencijal. Ja sam svojim biračima obećao borbu protiv nepotizma, protiv političkih i drugih procesa i ne pada mi na pamet da budem u timu tog klana i dijela klana. To bi za mene bila izdaja naših glasača. Ali u interesu Bošnjaka i stabilnosti BiH mi ćemo platiti cijenu svjesno i participirati sa svojim kadrovima u toj vladi", rekao je Radončić.

On je napomenuo da bi, kada bi mu bilo ponuđeno mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, ponudu prihvatio te da bi to Vijeće ministara bilo uspješnije.

Ipak, napominje da SBB neće inicirati bilo kakvu promjenu u Vijeću ministara i da će oni podržati Vijeće ministara BiH u sadašnjem sastavu do kraja mandata.

Bakir Dautbašić duži vremenski period radi u Ministarstvu sigurnosti BiH i obavljao je niz istaknutih funkcija u različitim tijelima koja djeluju pri ovom ministarstvu.

Sead Jusić, sadašnji zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, bivši je komandant 505. Bužimske brigade u činu pukovnika.