Sjednica Predsjedništva BiH
0

Data saglasnost za angažovanje podoficira OS u misiji u Afganistanu

FENA
Predsjedništvo Bosni i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu primilo k znanju poziv premijera Republike Italije, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, vezano za održavanje Međunarodne izložbe u Milanu, 1. maj - 31.oktobar 2015. godine.

Ambasador Republike Italije Raimondo De Cardona posjetit će predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića te mu uručiti zvaničan poziv.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Zaključak kojim prima k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o mogućnosti angažovanja jednog podoficira Oružanih snaga BiH u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH daje saglasnost za angažovanje jednog podoficira Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Afganistanu, u sastavu danskog kontigenta u regionalnoj komandi jugo-zapad.

Zadužuje se Ministarstvo odbrane BiH da ostvari koordinaciju sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Kraljevine Danske, s ciljem provođenja priprema, uključujući opremanje i obuku podoficira Oružanih snaga BiH za upućivanje u misiju Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu, u sastavu danskog kontigenta.

Zadužuje se Vijeće ministara BiH da dostavi Predsjedništvu BiH ocjenu opravdanosti učešća jednog podoficira Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH je na 7. redovnoj sjednici donijelo i odluke: o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o uspostavi okvira za učešće BiH u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama, o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između BiH i Islamske Republike Pakistan te o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između BiH i Kraljevine Bahrein.

Donesene su i odluke: o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Bjelorusije, o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiHi Vlade Republike Letonije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala, te o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva okoliša i šuma Rumunije, o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Maroko i Odluku o prihvatanju Dodatka broj 1 Finansijskom sporazumu, u pogledu državnog programa za Bosnu i Hercegovinu - Dio I u okviru IPA - Komponenta podrške tranziciji i izgradnji institucija za 2008. godinu.

Dodatak broj 1 je izmjena Sporazuma o finansiranju u pogledu državnog programa saradnje u okviru IPA za 2008. godinu i tiče se produženja rokova za implementaciju određenih projekata koji se finansiraju ovim sporazumom, a koji je predložila Evropska komisija.

Naime, prema pravilima Evropske komisije, rok za ugovaranje implementacije projekata koji se finansiraju iz IPA jeste dvije godine od zaključivanja finansijskog sporazuma za godišnji program IPA koji obuhvata te projekte.

S obzirom na to da za dva projekta iz IPA 2008. nije zaključen ugovor o implementaciji, a rok za ugovaranje implementacije projekata ističe 9. aprila 2011. godine, potrebno je bilo zaključiti Dodatak na Sporazum kojim se produžuje rok za implementaciju za još dvije godine.

Do kašnjenja u proceduri za ugovaranje implementacije došlo je iz objektivnih razloga vezanih za prirodu projekata, jer se radi o projektima izgradnje državnog zatvora i projektu reforme policije, preciznije projektu podrške radu Direkcije za kooridnaciju policijskih tijela BiH, što ukupno iznosi šest miliona eura.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo Nevenku Savić, direktoricu Direkcije za evropske integracije BiH, da potpiše ovaj sporazum .

Predsjedništvo BiH donijelo je danas i Zaključak o prihvatanju izmjena Osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana, Republike Indonezije, Republike Irak i Savezne Republike Brazil.

Donesena je i Odluka o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o povlasticama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda te je usvojen Izvještaj o radu Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine za 2010. godinu i finansijski plan za 2011. godinu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.