|

Darko Mrđa i Zoran Babić osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u Prijedoru

Darko Mrđa i Zoran Babić osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u Prijedoru
71
Klix.ba
30.11.2018. u 15:19
111
komentara
71

dijeljenja
Darko Mrđa i Zoran Babić osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u Prijedoru Foto: H. M./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu kojom su optuženi Darko Mrđa i Zoran Babić proglašeni krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i osudio ih je na po 15 godina zatvora.
Optuženi Darko Mrđa i Zoran Babić proglašeni su krivim što su u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Prijedor, u vremenskom periodu od mjeseca maja 1992. godine do kraja augusta 1992. godine, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, Darko Mrđa i Zoran Babić, u svojstvu rezervnih policajaca – pripadnika Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, suprotno pravilima međunarodnog prava, zajedno počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti na teritoriji pod kontrolom vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, čineći to ubistvima i drugim nečovječnim djelima, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

"Na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKP BiH, optuženi Darko Mrđa, Radenko Marinović i Zoran Babić oslobađaju se od optužbe da su radnjama u tački 1. oslobađajućeg dijela izreke presude, optuženi Darko Mrđa i Radenko Marinović, počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom k) istog člana KZ BiH, sve u vezi sa članom 29., 53. i 180. stav 1. KZ BiH; a optuženi Zoran Babić i Radenko Marinović, radnjama u tački 2. oslobađajućeg dijela izreke presude, počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a) (Radenko Marinović) i tačkom k) istog člana KZ BiH (optuženi Radenko Marinović i Zoran Babić), sve u vezi sa članom 29., 53. i 180. stav 1. KZ BiH", saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi su oslobođeni dužnosti naknade troškova, te isti padaju na teret budžetskih sredstava.
Prijavi grešku


Komentari (111)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...