Ženski razgovori
0

Danuta Moon ugostila 20 uglednih Sarajki

FENA
Supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon u ponedjeljak je održala sastanak sa 20 uglednih žena iz raznih društvenih sfera u Bosni i Hercegovini, a povodom njenog direktnog angažmana u projektu “Race for the cure” (Trka/šetnja za ozdravljenje).

Ona je na sebe preuzela ulogu ovogodišnje počasne predsjednice "JDC/Komen Race for the cure", kako bi utjecala na žene, ali i cijelo društvo, da podignu svijest u borbi protiv karcinoma dojke na način da se o tom problemu javno govori.

Kazala je da je izuzetno počastvovana što je dobila priliku da učestvuje u ovom projektu i da će nastaviti da ga podržava.

Direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena (WHEP) Nela Hasić rekla je da je cilj "Race for the cure" smanjenje broja oboljelih osoba od karcinoma, prvenstveno podizanjem svijesti o bolesti i njenoj prevenciji.

Tokom razgovora, učesnice sastanka su zaključile da je neophodno podići svijest društva o humanitarnom djelovanju i davanju podrške društveno odgovornim projektima, ali i utjecati na vlasti u BiH da riješe probleme s kojima se suočavaju oboljele žene.

Cilj druženja je, pored ostalog bilo i slanje poruke o snazi žene u bh. društvu, te dijalog o načinu dizanja svijesti o potrebi zajedničkog djelovanja.

"Race for the cure" je projekat koji se održava u 140 gradova širom svijeta, na kojem učestvuju milioni građana.

Ovaj događaj se već tradicionalno, četvrti put organizuje u BiH.

"Race for the cure" će ove godine biti održan 24. septembra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u 12.00 sati. Cilj trke je kupovina Paketa prve pomoći za novooperisane žene koje su oboljele od karcinoma dojke, saopćeno je iz American Jewish Joint Distribution Commeette.